Joe Biden: După alegerea lui Trump ca președinte al SUA, noul garant al echilibrului internațional va fi Justin Trudeau, premierul Canadei

Vicepreședintele SUA, Joe Biden, l-a învestit joi seara pe premierul canadian Justin Trudeau cu responsabilitatea de a menține bunul echilibrul al lumii, în pofida dificultăților actuale internaționale.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 09.12.2016 - 09:00

Vicepreședintele SUA, Joe Biden, l-a învestit joi seara pe premierul canadian Justin Trudeau cu responsabilitatea de a menține bunul echilibrul al lumii, în pofida dificultăților actuale internaționale, nemaiîntâlnite de la cel de-al Doilea Război Mondial, relatează AFP citată de Agerpres.

Cu șase săptămâni înainte de învestitura președintelui ales Donald Trump, actualul vicepreședinte american a sosit la Ottawa nu numai pentru a-i da asigurări vecinului său canadian, ci și pentru a-i încredința un rol de garant al bunelor relații internaționale în contextul unei "ordini economice liberale", rol jucat în general de SUA.

"Lumea actuală trebuie să facă față din ce în ce mai multor provocări la adresa ordinii internaționale, cum nu au mai fost observate vreodată de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial", i s-a adresat Joe Biden lui Justin Trudeau.

Astfel, lumii "îi trebuie oameni ca Dumneavoastră" pentru a asigura responsabilitatea necesară continuării relațiilor internaționale "într-un context al unei ordini economice liberale", a adăugat vicepreședintele SUA, înainte de a rosti un toast în onoarea gazdei sale canadiene.

Biden i-a asigurat pe canadieni de legăturile solide care unesc cele două țări. "Noi suntem mai mult o familie decât aliați" pentru că puține țări în lume își "împart istoria cum fac Canada și SUA. Economiile noastre și modurile noastre de viață sunt indisociabile".

"Prietenia dintre noi este absolut esențială pentru SUA și sper că ea este esențială și pentru Canada", a declarat el.

Potrivit șefului guvernului canadian, relațiile dintre cele două țări depășesc larg domeniile "comerțului și securității". "Canada și SUA împărtășesc valori fundamentale comune", a subliniat Justin Trudeau, în cadrul unui dineu oficial pentru a "celebra și marca această extraordinară și profundă prietenie".

"Ca buni și vechi prieteni, noi suntem de acord asupra multor lucruri, și în dezacord asupra altor câteva, dar rămânem în continuare uniți", a adăugat Trudeau.

Vineri, după întrevederea bilaterală, Justin Trudeau și vicepreședintele american urmează să asiste la o reuniune cu șefii celor 10 provincii și teritorii canadiene și cu responsabili ai populațiilor autohtone.

Această reuniune urmează să pecetluiască strategia canadiană de luptă împotriva încălzirii climatice, înlăturând restricțiile care împiedică respectarea obiectivelor stabilite prin acordul de la Paris asupra climatului.

Citește totul despre:

Comentarii