6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialJihadismul, o forta centrifugala

Jihadismul, o forta centrifugala

O data ce au avut loc, atacurile teroriste de la Londra, produse la o ora de varf si aproape concomitent cu deschiderea lucrarilor summitului G8 de la Gleneagles (Scotia), au umbrit bucuria britanicilor, generata, cu o zi inainte, de desemnarea Angliei drept gazda a JO 2012 si au produs un sentiment al inevitabilului. Dar au si dovedit ca, in ciuda mobilizarii antiteroriste mondiale de dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, a parjolirii taberelor de antrenament ale Al Qaeda din Afganistan si a numeroaselor operatiuni de starpire a celulelor teroriste, desfasurate in diverse locatii din intreaga lume, amenintarea terorista este inca puternica. Desi capacitatile organizatiilor teroriste au fost slabite, extremistii islamisti si-au adaptat metodele, planuiesc mai atent, ataca mai rar, dar pot lovi oricand, oriunde, chiar si intr-un oras securizat precum Londra (capitala Marii Britanii dispune, de exemplu, de cel mai performant sistem de supraveghere video din lume).
Mai mult, specialistii afirma ca, in momentul de fata, lumea se confrunta cu o forta terorista centrifugala, denumita jihadism si supranumita in mod general Al Qaeda, care nu are granite si ai carei adepti sunt peste tot si nicaieri. Ca avem de-a face mai mult cu un impuls, decat cu o organizatie. “Astazi, marea majoritate a gruparilor militante se formeaza din proprie initiativa, adoptand idealurile miscarii pe care o simpatizeaza. (…) Ele nu asteapta o fatwa (permisiune din partea unui lider islamic) pentru a ataca civilii. Ele considera fatwa anterioare drept tot ceea ce le trebuie”, a declarat, de pilda, Roland Jacquard, un expert francez in terorism.
Cel mai periculos lucru este insa ca marea majoritate a jihadistilor sunt barbati sau tineri, marginalizati probabil din punct de vedere social, cu ambitii mari pentru viata de apoi, care isi cauta un refugiu in religie. Iar cand asteptarile lor nu sunt implinite de moscheea “din colt”, incep sa caute “ajutor” pe site-urile islamistilor extremisti sau la imami cunoscuti pentru predicile lor radicale, care ii introduc intr-o “centrifuga religioasa”, promitandu-le recunostinta lui Allah daca vor lupta impotriva “necredinciosilor”. Si centrifuga ii ameteste atat de bine pe acesti oameni cu vadite probleme de integrare in societate sau mentale, incat ajung sa se arunce in aer ori sa comita cine stie ce atrocitati, pe baza unei simple promisiuni din partea unui lider religios radical. Teorie probata de altfel si de atentatele de la Londra, care au fost comise chiar de tineri islamisti britanici, de “vecinu' de alaturi”.
Pe de alta parte, jihadismul reprezinta intrarea amenintarii teroriste globale intr-o noua era. Atacurile din 7/7 demonstreaza ca Europa este, mai mult ca niciodata, in centrul amenintarii teroriste. Si aceasta in mare parte deoarece, de-a lungul timpului, “batranul continent” a facut o traditie din primirea de imigranti din Africa de Nord si Asia Centrala. Odata deveniti cetateni ai tarilor occidentale, ei nu mai au nevoie de vize pentru a trece dintr-o tara in alta. In plus, terorismul global se adapteaza cu repeziciune la conditiile lumii de azi.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă