13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialJaponia si articolul 9

Japonia si articolul 9

Potrivit presei nipone, un nou raport privind fortele americane instalate pe teritoriul Japoniei preconizeaza integrarea trupelor japoneze in strategia militara a SUA.

Guvernul american si cel nipon au publicat un raport provizoriu asupra redesfasurarii fortelor americane stationate in Japonia, obiectul acestui document nefiind doar propunerea transferarii si reorganizarii bazelor americane, ci si largirea si intarirea aliantei militare dintre cele doua tari. Textul stabileste doua mari imperative la nivelul securitatii bilaterale: primul priveste apararea Japoniei si raspunsuri la situatii de urgenta la periferia arhipelagului; al doilea se refera la eforturile ce vizeaza ameliorarea securitatii internationale.

“Fortele nipone de autoaparare” in strategia militara americana

Pentru a raspunde acestor obiective, raportul sugereaza restudierea desfasurarii fortelor americane cantonate in Japonia, regandirea organizarii si functionarii bazelor americane si revederea, in acelasi timp, a desfasurarii “Fortelor nipone de autoaparare”. Se are in vedere si intarirea cooperarii nipono-americane in asa fel incat sa se poata mobiliza rapid ansamblul trupelor printr-o strategie comuna. De asemenea, se recomanda regruparea centrelor de comandament ale trupelor americane si ale “Fortelor de autoaparare” si folosirea in comun a bazelor.
In virtutea tratatului de securitate nipono-american semnat in 1951, Japonia a autorizat prezenta militara americana pe solul sau pentru asigurarea apararii arhipelagului si a “pacii si securitatii in Extremul Orient”. Dar de la finele razboiului rece apararea Japoniei a fost trecuta in planul doi, in profitul intaririi prezentei nipono-americane in regiunea Asia-Pacific. Acum, raportul provizoriu recomanda sustinerea de catre Japonia a actiunilor militare americane la scara mondiala, ceea ce subintelege si o integrare a “Fortelor de autoaparare” in strategia mondiala a SUA.

PLD propune dotarea Japoniei cu o “armata adevarata”

In acest timp, la Tokio, Partidul liberal-democrat (PLD), puternica formatiune de dreapta din Japonia, propune dotarea tarii cu o adevarata armata, pentru prima oara dupa 1945, in asa fel incat sa poata participa la misiuni internationale. PLD a lansat in acest sens un mare proiect de reforma constitutionala care ar urma sa faca din Japonia “o tara ca toate celelalte”. “In aceste vremuri de bulversari majore, este responsabilitatea noastra sa realizam reforme care sa reflecte schimbarile societatii, scopul fiind mentinerea pacii”, declara premierul si seful partidului, Junichiro Koizumi, la aniversarea a 50 de ani a PLD.
Printre principalele amendamente constitutionale pe care le propune, PLD recomanda dotarea legala a arhipelagului cu o adevarata “forta militara” si crearea unui minister al Apararii de sine-statator.

Constitutia pacifista incorseteaza

Practic, desi Japonia dispune deja de o armata – care este si una dintre cele mai bine echipate din lume -, rolul sau este limitat de Constitutia pacifista impusa de invingatorii americani in 1947, acuzata de “vulturii” niponi ca incorseteaza ambitiile internationale ale Tokio-ului. Articolul 9 al Constitutiei dispune ca Japonia “renunta pentru totdeauna” la razboi si deci nu are nevoie de o armata combatanta. O clauza controversata, care impiedica “Fortele de autoaparare” (FAD, numele armatei nipone) sa participe la misiuni de securitate colectiva, ca in Irak, unde ele opereaza singure. “A venit momentul sa corectam propria noastra Constitutie”, preciza fostul premier, Yoshiro Mori, care a condus proiectul de reforma. In acest proiect, PLD respinge in continuare recurgerea la forta “ca mijloc de reglementare a disputelor internationale”, dar precizeaza ca Japonia sa detina “forte militare de autoaparare” plasate sub comandamentul suprem al primului ministru, pentru “a garanta pacea si independenta tarii, securitatea statului si a natiunii”, dar si posibilitatea de a putea participa la “actiuni de cooperare internationala”.

Un proiect spre nelinistea chinezilor si a coreenilor

O revizuire “de bun-simt”, spun partizanii, care ar permite soldatilor niponi deja desfasurati in strainatate sa se poata apara. Dar o reforma in acest sens a Constitutiei Japoniei nelinisteste vecinii chinezi si coreeni, care se tem de o recrudescenta a militarismului nipon, de care au suferit in secolul trecut.
Oricum, reforma ar marca o noua etapa a “normalizarii” accelerate a arhipelagului care, la sase decenii de la finele celui de-al doilea razboi mondial, este pe cale sa intoarca o pagina a “pacifismului defensiv”. Proiectul PLD urmeaza a fi prezentat in Dieta inainte de a fi, eventual, supus unui referendum popular, dar 85% din deputati sunt in favoarea reformei.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...
Ultima oră
Pe aceeași temă