Fostul preşedinte al Poloniei, Lech Walesa, a colaborat cu poliţia politică poloneză. Mai mulți experți susţin această sentinţă

Fostul istoric şi şef al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, a colaborat cu poliția politică poloneză la începutul anilor '70, au afirmat șefii Institutului Memoriei Naționale (IPN), citând concluziile experților grafologi.

Share

Iulia Iancu 0 comentarii

Actualizat: 31.01.2017 - 18:22

Fostul istoric şi şef al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, a colaborat cu poliția politică poloneză la începutul anilor '70, au afirmat șefii Institutului Memoriei Naționale (IPN), citând concluziile experților grafologi, informează Reuters, citat de Agerpres.

Şeful comisiei pentru anchetarea crimelor contra naţiunii poloneze, procurorul general adjunct, Andrzej Pozorski, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că "nu există niciun dubiu" că Walesa, fost lider al sindicatului "Solidaritatea" și președinte al Poloniei a colaborat cu poliţia politică din Polonia (SB). Procurorul a făcut trimitere la mai multe documente în manuscris atribuite lui Walesa, inclusiv angajamentul semnat cu numele conspirativ "Bolek", precum și 17 chitanțe pentru sume de bani primite de "Bolek" de la SB. 

Potrivit acestuia, documentul a fost atent analizat, autenticitatea sa fiind demonstrată de experți ai institutului și de experți juridici de la Cracovia, care au comparat înscrisurile cu diverse documente aflate în arhiva oficială, precum solicitările de carte de identitate, permis de conducere sau pașaport formulate de Walesa.

Lech Walesa a negat întotdeauna acuzațiile că ar fi fost colaborator al poliției politice din perioada comunistă. AFP notează că acesta se afla, marți, în drum spre capitala Columbiei, unde va lua parte la o reuniune organizată de Comitetul Nobel, așa că nu a putut fi contactat.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...