13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialIsraelul a bombardat aliații lui Putin în Siria. În timp ce preşedintele...

Israelul a bombardat aliații lui Putin în Siria. În timp ce preşedintele Rusiei era în vizită oficială în Iran

Forțele aeriene israeliene au bombardat miercuri noaptea un depozit de arme lângă Homs, Siria, în timp ce președintele rus, Vladimir Putin, se afla în vizită la Teheran, pentru a întări cooperarea în Siria.

Operațiunea israeliană s-a vrut un mesaj pentru Rusia, atât SUA, cât și Israelul atenționând Moscova că prezența forțelor iraniene și a celor sprijinite de Iran în Siria nu trebuie să continue.

Avioanele israeliene au tras șapte rachete în „zona industrială”, la 30 de kilometri sud de Homs, lovind complexul Hisya, conform televiziunii libaneze. Brigada 72 Antiaeriană a armatei lui Bashar al-Assad a tras spre avioanele israeliene cu bateriile S-2, S-75, pentru ținte la mare altitudine. Forțele aeriene ale lui Assad nu acționează fără acordul comandamentului rusesc, asta însemnând că primiseră acest accept, ceea ce tensionează relațiile Israel-Rusia.

La toate întâlnirile dintre oficialii israelieni și ruși, Israelul și-a menționat poziția, că nu va tolera înarmarea milițiilor Hezbollah, susținute de Iran, și și-a rezervat dreptul de a ataca convoaiele și depozitele de armament gestionate de Hezbollah. Până acum, Rusia nu a intervenit față de atacurile israeliene în Siria. Însă vizita lui Putin la Teheran pentru cooperare în Siria și în domeniul nuclear și petrolier a dovedit că Moscova nu ține cont de interesele regionale. În timpul vizitei la Teheran, Putin a susținut acordul nuclear, a facilitat vânzarea unor reactoare nucleare către Iran, iar compania rusească Rosneft și compania iraniană națională Irfanian Oil au semnat un contract de peste 30 miliarde dolari.

   Eliminarea influenței SUA în Orientul Mijlociu

Ayatollahul Ali Khamenei a anunțat, după întâlnirea cu Vladimir Putin, că cele două țări, Iranul și Rusia, „trebuie să coopereze mai strâns pentru izolarea Statelor Unite în Orientul Mijlociu”. În cadrul vizitei, Vladimir Putin a mai anunțat încă o dată organizarea unui Congres al Dialogului Sirian, la Sochi, pe 18 noiembrie, la care să participe exponenți ai regimului Assad și grupurile reprezentând rebelii și opoziția siriană. Niciun grup de opoziție adevărată siriană nu a confirmat participarea la un dialog cu regimul vinovat de moartea a peste un milion de oameni, un regim care n-a ezitat să folosească arme chimice pe propriul popor, un regim care „a ucis la scară industrială opozanți în închisori”, după catalogarea ONU, un regim din cauza căruia 12 milioane de sirieni au fugit din țară sau sunt dislocați în interior, fără posibilitatea de a mai ieși. Acest regim este susținut de Rusia și Iran.

   Comunicat dur de la Casa Albă

Casa Albă a criticat Rusia pentru protejarea președintelui sirian Bashar al-Assad, într-un comunicat referitor la recentul raport al ONU care acuză regimul sirian de atacul cu gaz sarin asupra localității Khan Shaykhun. În atacul survenit la 4 aprilie asupra acestui oraș din provincia Idlib (nord-vestul Siriei) au murit 83 de persoane, conform ONU. Ancheta comună ONU/OIAC, cunoscută ca Mecanismul Comun de Investigație (Joint Investigative Mechanism – JIM), a concluzionat că regimul Al-Assad este vinovat de acest atac, care a determinat SUA să lanseze un atac fără precedent împotriva unei baze aeriene în Siria. „Acest atac inadmisibil marchează cea de-a patra oară când JIM a confirmat că regimul Al-Assad a folosit arme chimice, demonstrând barbaria brutală și înspăimântătoare a lui Bashar al-Assad și făcând și mai revoltătoare protecția oferită de Rusia regimului sirian”, se arată în comunicatul Casei Albe. „Încercările Rusiei de a submina și de a elimina JIM arată o lipsă de considerație pentru suferința și pierderile de vieți omenești provocate de folosirea armelor chimice și o lipsă totală de respect față de normele internaționale”, precizează Casa Albă.

 

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă