10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialIranul sustine ca a testat prima sa racheta spatiala

Iranul sustine ca a testat prima sa racheta spatiala

Iranul a anuntat ca a testat cu succes prima sa racheta spatiala. Stirea, difuzata ieri de postul national tv, a fost insa neclara, parand a se referi totodata la eforturile anuntate anterior in vederea lansarii pe orbita a unor sateliti comerciali, a transmis AP.
Iranienii au fost informati succint cu referire la declaratiile sefului Centrului de cercetare aerospatiala, Mohsen Bahrami, ca "prima racheta spatiala a fost trimisa cu succes in spatiu", ca aceasta "este purtatoare de materiale de cercetare fabricate de Ministerul Apararii si de Ministerul Stiintei", nefiind oferite detalii despre raza de actiune sau capacitatea ei.  
Anuntul survine pe fundalul tensiunilor internationale cu tarile occidentale privind programul nuclear al Iranului, fiind secondat de noi declaratii belicoase ale oficialilor Republicii Islamice. Astfel, presedintele Mahmud Ahmadinejad a precizat in fata unor responsabili militari ca programul nuclear iranian este ireversibil, comparand activitatea din acest domeniu cu "un tren fara frane", precum a transmis AFP. "Noi am aruncat frana trenului nuclear si nu mai dam inapoi", a tinut sa intareasca liderul de la Teheran. La randul sau, adjunctul ministrului de Externe, Manouchehr Mohammadi, a spus ca tara sa este pregatita pentru orice scenariu, "inclusiv pentru un razboi" in criza nucleara, a transmis agentia ISNA, citata de Reuters.
Potrivit revistei "The New Yorker", administratia Bush a primit intre timp informatii secrete din Israel ce ar atesta ca Iranul a dezvoltat o racheta balistica intercontinentala capabila sa loveasca tinte din Europa. Publicatia americana a mai informat ca Pentagonul a creat deja o comisie speciala care sa planifice un atac impotriva Iranului, aplicabil in decurs de 24 de ore de la primirea ordinului prezidential.
Planul respectivei comisii, constituita in cadrul biroului sefului de Stat Major, s-ar axa atat pe distrugerea instalatiilor nucleare ale tarii, cat si pe schimbarea regimului politic de la Teheran, sustine "The New Yorker" cu referire la surse din Pentagon, ramase anonime. Un purtator de cuvant al Pentagonului, Bryan Whitman, a respins intre timp afirmatiile respective ca fiind "eronate si rau intentionate".
Pe de alta parte, cotidianul britanic "The Daily Telegraph" a informat despre presupuse pregatiri desfasurate in Israel cu scopul lansarii unui atac aerian asupra centralelor nucleare iraniene. In acest sens, guvernul israelian ar fi solicitat deja administratiei americane permisiunea survolarii teritoriului irakian.

Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă