23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialInstitut american: Activitate intensă la un centru de teste nucleare subterane din...

Institut american: Activitate intensă la un centru de teste nucleare subterane din Coreea de Nord

Autoritățile nord-coreene desfășoară activități intense la un centru de teste nucleare subterane din nord-estul țării, indică imaginile din satelit, analizate de Institutul americano-coreean al Universității Johns Hopkins, informează agențiile AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Aceste imagini ar putea reprezenta un semnat că regimul de la Phenian menține centrul pregătit pentru un nou test nuclear.

Conform Institutului americano-coreean al Universităţii Johns-Hopkins, imaginile din 7 iulie ale centrului de la Punggye-ri, situat în nord-estul Coreii de Nord, arată ceea ce pare a fi material sau echipament depozitat în apropierea porţii de nord a sitului, unde Phenianul a efectuat cel de-al patrulea test al său nuclear în luna ianuarie. 

Citește și: Coreea de Nord lansează noi amenințări privind sistemul antirachetă care va fi amplasat în Coreea de Sud

Totodată, în imagini se poat observa un mic vehicul, situat în apropierea centrului, cât şi mai multe cărucioare miniere, în partea de sud-est a acestuia, sugerând că tunelul de comunicare este utilizat în mod activ. 

„Nu este posibil să se stabilească dacă această activitate se datorează întreţinerii, unei excavări sau pregătirii pentru un al cincilea test nuclear. Totuşi este clar că Coreea de Nord se asigură că acest complex este în stare de pregătire care să-i permită să efectueze viitoare teste nucleare dacă Phenianul va da ordinul în acest sens”, a indicat institutul pe site-ul său internet. 

Citește și: Coreea de Nord reacționează la sancțiunile impuse de SUA liderului Kim Jong-Un: Este vorba de o declaraţie de război

După cel de-al patrulea test nuclear nord-coreean din 6 ianuarie, urmat în 7 februarie de un tir cu rachetă considerat în general ca un test de rachetă balistică deghizat, tensiunile nu încetează să se agraveze în Peninsula Coreeană.

Luni, Phenianul a ameninţat ca va lansa o „sacţiune fizică” împotriva sistemului antirachetă american, care va fi amplasat în Coreea de Sud. Astfel, regimul nord-coreean a precizat că țara dispune de suficiente mijloace „pentru a lovi ofensiv” şi a lua „măsurile corespunzătoare cele mai nemiloase şi cele mai puternice împotriva SUA, care vor să declanşeze un război” desfăşurând scutul antirachetă THAAD (Terminal High Altitude Area Defence), a ameninţat regimul de la Phenian. La o zi după anunţarea acestei desfăşurări, Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă balistică de pe un submarin, atrăgându-şi noi critici internaţionale. 

Citește și:  Nou eșec al Coreei de Nord, după lansarea unei rachete de pe un submarin

Luni, Phenianul a anunţat de asemenea întreruperea unuia dintre ultimele canale de comunicare existente cu Washingtonul în urma sancţiunilor dictate împotriva conducătorului său. SUA l-au plasat săptămâna trecută pe Kim Jong-Un pe o listă neagră a persoanelor sancţionate, denunțând grave încălcări ale dreptului omului. Phenianul a interpretat această măsură drept o „declaraţie de război”. 

Ministerul de Externe nord-coreean a informat Washingtonul că va înceta toate comunicările cu guvernul american prin intermediul misiunilor nord-coreene la sediul ONU, problemele bilaterale urmând să fie tratate de acum înainte potrivit dreptului în vreme de război, conform agenţiei oficiale de presă KCNA. 

Citește și: SUA va amplasa un scut de apărare antirachetă în Coreea de Sud. Cum răspund Rusia și China

Cele mai citite

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...
Ultima oră
Pe aceeași temă