21.3 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialIncepe batalia pentru Europa!

Incepe batalia pentru Europa!

Guvernul de la Londra a anuntat ieri ca va suspenda pe o “perioada nelimitata” referendumul asupra Constitutiei, sfidand in acest fel apelul de la sfarsitul saptamanii trecute al cuplului franco-german care solicitase continuarea procesului de ratificare.
Potrivit unui purtator de cuvant al Downing Street 10, seful Foreign Office-ului, Jack Straw, urma sa ceara Parlamentului in cursul dupa-amiezii sa suspende adoptarea legii ce permitea organizarea referendumului in 2006. Desi, potrivit aceleiasi surse, Straw nu urma sa proclame oficial decesul Tratatului Constitutional, efectul este acelasi.
Anuntul Londrei, cu zece zile inaintea summitului de pe 16-17 iunie de la Bruxelles, reprezinta prima salva in batalia pentru putere si influenta care este pe cale sa inceapa in Uniunea Europeana. Sambata seara Jacques Chirac si Gerhard Schroder au participat la traditionalul summit bicefal care precede orice reuniune a Consiliului European. Cei doi au incercat sa dea impresia ca motorul european franco-german continua sa functioneze si ca, in pofida pozitiei interne slabite, cele doua tari raman la carma Europei.
Cu o pozitie intarita de “NU”-ul francez si olandez, de falimentul politic al lui Schroder si de faptul ca de la 1 iulie va prelua presedintia UE, premierul britanic Tony Blair nu a ezitat sa atace statu-quo-ul. Prin anuntul de ieri, Blair le-a reamintit celor doi politicieni ca au devenit irelevanti.
Desi AFP comenteaza ca Marea Britanie s-ar putea trezi izolata la viitorul summit, mai multe tari europene sunt dispuse sa urmeze Londra in “vacanta referendara”. In Danemarca, opinia publica a basculat spre “NU”. In Olanda, primul ministru Jan-Peter Balkenende a declarat ca alte tari pot continua cu ratificarea, dar Olanda nu va mai reveni asupra votului. La Praga, presedintele Vaclav Klaus a recunoscut ca o continuare a procesului nu mai are rost, iar din 390.694 de cititori ai cotidianului german “Bild”, 96,6% s-au proclamat pentru “NU”. Procentul i-a determinat pe liber-democrati si pe ecologisti sa ceara organizarea unui referendum, desi parlamentul german a ratificat deja tratatul.
Pozitia Londrei mai are o explicatie. La summitul de la Bruxelles urmeaza sa se adopte bugetul UE pentru perioada 2007-2015. Cuplul franco-german a cerut deja Marii Britanii sa renunte la celebra “rebate”, returnarea fondurilor bugetare, care se ridica la 4,4 miliarde de euro anual si va ajunge la 7 miliarde de euro pana in 2013, dar ministrul de finante Gordon Brown a avertizat ca acest lucru nu se va intampla.

Resuscitarea euro

Batalia bugetara va crea o presiune si mai mare asupra monedei unice. Ministrii de finante ai celor 12 state din zona euro s-au intalnit aseara pentru a discuta modalitatile de sustinere a monedei unice, scaderea dramatica de saptamana trecuta. In week-end, doi ministri italieni au pus paie pe focul euro cerand reintroducerea “lirei legate de dolar” ca represalii la eventualele masuri punitive ale Bruxellesului. Ieri insa, euro si-a revenit usor in raport cu dolarul ca urmare a speculatiilor privind cresterea deficitului comercial al Statelor Unite si a declaratiei directorului Bancii Centrale Europene Jean-Claude Trichet ca nu exclude o reducere a ratei dobanzii.

Cele mai citite

Ovidiu Hațegan își pune cenușă în cap după gafa comisă în meciul Dinamo – Poli Iași: „Am greșit, n-am realizat gravitatea impactului”

Arbitrul Ovidiu Hațegan a explicat decizia luată în minutul 29 al partidei Dinamo 1948 – Politehnica Iaşi, disputată duminică, 14 aprilie, pe stadionul din...

Armata israeliană l-a eliminat pe comandantul regiunii de coastă al Hezbollah

Armata israeliană (IDF) a anunţat că l-a eliminat pe comandantul regiunii de coastă al Hezbollah în urma unui atac aerian efectuat marţi, relatează The...

UE se angajează să aloce 3,5 miliarde de euro pentru protejarea oceanelor

Uniunea Europeană va aloca 3,5 miliarde de euro (3,71 miliarde de dolari) pentru a proteja oceanele și a promova durabilitatea printr-o serie de inițiative...
Ultima oră
Pe aceeași temă