Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Încă un oraș pierdut de Statul Islamic

Falluja este primul oraş căzut în mâinile Statului Islamic înaintea ofensivei jihadiste fulgerătoare din iunie 2014. Recucerirea lui reprezintă, alături de cea a Mossoulului, în nordul Irakului, şi a oraşului Raqqa, în Siria, marele obiectiv al coaliţiei internaţionale antiteroriste.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 29.05.2016 - 21:52

Falluja este primul oraş căzut în mâinile Statului Islamic înaintea ofensivei jihadiste fulgerătoare din iunie 2014. Recucerirea lui reprezintă, alături de cea a Mossoulului, în nordul Irakului, şi a oraşului Raqqa, în Siria, marele obiectiv al coaliţiei internaţionale antiteroriste.

Forţele guvernamentale irakiene, susţinute de miliţiile şiite, care au lansat o operaţiune de anvergură la 23 mai pentru eliberarea oraşului Falluja din mâinile Statului Islamic, au înconjurat oraşul şi purtătorul lor de cuvânt a precizat că „operaţiunea ia forma unui război urban cu asediul  oraşului de către forţele irakiene“.

Sâmbătă au fost desfăşurate forţele irakiene de contra-terorism, pentru prima oară de la debutul ofensivei. Abdelwahab al-Saadi, comandantul operaţiunii, a precizat: „Forţele de elită din serviciul de luptă contra tero­rismului, poliţia din Al-Anbar şi combatanţii triburilor locale (..) au intrat în Tarek şi Mazraa“. Aceste forţe de elită au condus asalturile asupra mai multor oraşe irakiene recucerite de la jihadişti în cursul ultimilor doi ani.

Jihadiştii interzic locuitorilor să fugă din oraş, dar câteva sute au reuşit să părăsească Falluja şi guvernul local a ridicat tabere pentru primirea civililor deplasaţi. Vineri, şeful combatanţilor grupului terorist Statul Islamic din Falluja a fost ucis de o lovitură aeriană.

Generalul iranian care irită ţările sunnite

Pe frontul din Falluja a fost semnalată prezenţa generalului iranian Qassem Souleimani, şeful operaţiunilor externe ale Gardienilor Revoluţiei, comandantul forţei de elită Al-Qods. Trei deputaţi sunniţi din provincia Anbar, unde se află Falluja, au declarat, pentru Reuters, că vizita generalului riscă să aţâţe tensiunile religioase.

Venirea lui Souleimani nu a fost confirmată de guvernul iranian, dar în ultimele zile media iraniană a publicat fotografii ce dezvăluie prezenţa acestuia în zonă, la întâlniri cu liderii alianţei miliţiilor şiite Hached al-Chaabi.

Într-un comunicat, Asociaţia demnitarilor musulmani din Irak, un orga­nism sunnit radical format după căderea lui Saddam Hussein, a denunţat participarea miliţiilor şiite la contraofensiva lansată la începutul săptămânii trecute la Falluja.

„Aceste miliţii nu au venit să elibereze teritorii, aşa cum afirmă, ci pentru a urmări obiectivele sectare sub conducerea Iranului“. Or, potrivit unui deputat sunnit, „prezenţa lui Souleimani este considerată suspectă şi constituie un motiv de îngrijorare – el nu este binevenit în regiune“.

Qassam Souleimani, comandantul forţei Al Qods, forţa specială însărcinată cu operaţiuni externe ale Pasdaran, Gardienii Revoluţiei islamice, primeşte ordine direct de la Ghidul Suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei.

În numeroase capitale arabe sunnite, îngrijorate de influenţa crescândă a Teheranului în Irak, Siria, Liban sau Yemen, el reprezintă aspiraţiile unui nou Imperiu Persan şi braţul armat al unei confruntări angajate între principalele puteri şiite şi ţările Islamului sunnit.

Ofensivă Peshmergas spre Mossoul

Militari americani au fost văzuţi în apropierea liniei frontului ofensivei lansate de forţele peshmergas kurde în nordul Irakului, care vizează preluarea oraşului Mossoul din mâinile Statului Islamic.

La Bagdad, colonelul armatei SUA, Steve Warren, purtător de cuvânt al coaliţiei internaţionale conduse de SUA, a declarat că „forţele americane şi ale coaliţiei au consilieri care asistă operaţiunile pentru ajuta­rea forţelor peshmergas kurde irakiene“.

Aceste forţe au lansat duminică în zori un atac pentru cucerirea unui grup de localităţi situate la 20 km est de Mossoul, de-a lungul rutei capitalei kurde Erbil, susţinute de elicoptere Apache.   

Luptele dintre jihadişti şi rebelii sirieni din apropierea frontierei turce s-au soldat cu zeci de morţi în ultimele zile, Statul Islamic contra-atacând în această regiune situată la nord de Alep.

Citește totul despre:

Comentarii