13.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialHitler ascundea 4,5 miliarde de euro în conturi din Suedia

Hitler ascundea 4,5 miliarde de euro în conturi din Suedia

Documente noi arată că dictatorul nazist a strâns echivalentul a sute de milioane de lire sterline, bani pe care i-a ţinut ascunşi de poporul german, relatează cotidianul britanic Dailymail, preluat de Mediafax. După moartea sa, s-a crezut că suma a dispărut complet împreună cu o colecţie de artă substanţială. Dar istoricii au reuşit acum să ia urma banilor prin documente despre taxe şi situaţii bancare. Potrivit acestora, Hitler ar fi ascuns 1,1 miliarde de mărci germane din acea perioadă, echivalentul a 4,5 miliarde de euro în prezent.

Hitler insista că discursurile sale publice îi aduceau sume mici de bani şi că nici măcar nu avea un cont în bancă. Dar un documentar recent explorează felul în care a făcut în secret o avere uriaşă. Astfel, liderul nazist a refuzat să plătească taxe, evitând plata a aproximativ 2.19 miliarde de euro înainte să adopte o lege care să îl scutească de plata impozitelor.

Cartea pe care a scris-o în închisoare, "Mein Kampf", a generat 1 milion de mărci germane pe an după ce Hitler a decretat ca un exemplar să ajungă la fiecare cuplu căsătorit, de plata căruia se ocupa guvernul.

Experţii mai susţin că dictatorul a scris un testament secret în dimineaţa zilei în care a murit, sperând să convingă poporul german să îi creadă afirmaţiile despre avere. În testament s-a prezentat ca fiind aproape lefter, scriind: "Ceea ce deţin eu aparţine, în măsura în care este de valoare, partidului".

În testament nu mai apare nicio menţiune despre averea lui, cu excepţia faptului că rudele sale urmau să primească destul "cât să menţină o viaţă simplă de clasă mijlocie".

Potrivit istoricului Chris Whetton, Hitler primea bani şi din drepturi de autor de fiecare dată când se vindea un timbru cu chipul său.

 

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă