12.7 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialHaos pe piata petrolului

Haos pe piata petrolului

Katrina, unul dintre cele mai puternice uragane inregistrate vreodata in Statele Unite (categoria patru Ð ciclon extrem Ð pe scara Saffir-Simpson, cu cinci niveluri), a provocat pana in prezent moartea a cel putin 56 de persoane in Mississippi, Louisiana si Alabama, relateaza CNN. Pe de alta parte, numai in Mississippi numarul mortilor ar putea depasi 80, a anuntat guvernatorul acestui stat.
Peste 75.000 de persoane s-au refugiat din calea naturii in circa 240 de adaposturi, iar mai mult de 1,3 milioane de imobile din cele trei state au ramas fara curent electric. Si, potrivit specialistilor, Katrina va continua sa afecteze teritoriul american. Un purtator de cuvant al serviciilor de urgenta din comitatul Harrison (Mississippi), cel mai puternic afectat, a declarat ca 30 de oameni si-au pierdut viata intr-un singur complex de apartamente din oraselul Biloxi, fiind pur si simplu loviti mortal si striviti de partile dislocate de uragan ale cladirilor. Smulgerea si caderea arborilor au fost la originea altor 24 de decese in statul Mississippi.
Bilantul negru al ciclonului Katrina poate creste insa in orice moment, desi Centrul National pentru Uragane (NHC) a decis retrogradarea acestuia la categoria a treia (ciclon intens). Katrina “ataca” in continuare statele americane, cu ploi torentiale si vanturi in rafale de 200-240 km/h, si se deplaseaza catre nord cu o viteza de 25 km/h.
Ieri ciclonul se afla in plina actiune deasupra statului Louisiana. Iar ingrijorarile autoritatilor in ceea ce priveste New Orleans-ul, oras situat la 60 centimetri sub nivelul marii, au prins contur. Desi “ochiul” ciclonului a trecut la est de oras, apele au acoperit strazile New Orleansului si au inundat imobile, iar vantul puternic a provocat importante pagube materiale. 80 la suta din populatia orasului a fost insa evacuata si alte cateva mii de persoane s-au refugiat pe Superdome, un stadion acoperit. Din cauza violentei rafalelor, o parte a acoperisului stadionului a fost avariata si oamenii s-au trezit tot in bataia ploii. “Am salvat de ape sute de persoane”, care se gaseau in podurile caselor sau pe acoperisuri, a declarat guvernatorul statului Louisiana, Kathleen Blanco. “Credem ca mai exista alte cateva sute care asteapta sa fie salvate”, a adaugat Kathleen Blanco.Pe de alta parte, Katrina a generat haos pe piata petrolului, din cauza avariilor pe care le-a provocat platformelor de extractie si rafinariilor din Golful Mexic. Dupa ce luni a atins pragul istoric de 70,80 dolari americani si apoi s-a stabilizat la 67,20 dolari, ieri barilul “light sweet crude” a urcat pana la 68,12 dolari.
Companiile de asigurari estimeaza pagubele provocate de ciclonul Katrina la 15-20 miliarde de dolari, ceea ce ar putea face ca uraganul sa devina unul dintre cele mai costisitoare din istorie.

Cele mai citite

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...

Patru din zece români consumă alimente pe bază de plante (studiu)

Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de...
Ultima oră
Pe aceeași temă