15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialHaos în Irak. Orașul Mossul a căzut, rafinăriile sunt încercuite

Haos în Irak. Orașul Mossul a căzut, rafinăriile sunt încercuite

Irakul este în haos, iar avansarea teroriştilor grupului djihadist Statul islamic din Irak şi Levant (EIIL) pare de neoprit. O ofensivă de o anvergură fără precedent care l-a determinat pe premierul irakian, Nouri Al-Maliki, să ceară în direct la televiziune declararea stării de urgenţă, după căderea orașului Mossul. Ieri, Irakul a anunţat că va coopera cu forţele din Kurdistan pentru alungarea miliţiilor djihadiste din Mossul, care ameninţă întreaga regiune.

După căderea Mossulului, al doilea mare oraş al ţării şi a regiunii Ninive în mâinile lor, marţi 10 iunie, a venit rândul a şase sectoare din provincia petrolieră Kirkuk şi a două provincii din Salaheddine să ajungă sub controlul islamiştilor. EIIL a câştigat teren în nordul Irakului, regiune care concentrează o mare parte a câmpurilor petrolifere şi din rafinăriile ţării. Washingtonul şi Bagdadul şi-au exprimat îngrijorarea faţă de agresiunea teroriştilor care „reprezintă o ameninţare asupra întregii regiuni” în timp ce djihadiştii EIIL progresează în oraşul petrolier Baiji. Situat la jumătatea drumului dintre Bagdad şi Mossul, Baiji dispune de o rafinărie protejată de 250 de forţe de securitate, care au acceptat – după negocieri cu o delegaţie a şefilor tribali trimişi de djihadişti – să se retragă în schimbul plecării în siguranţă în alt oraş. Mossul se află de marţi sub controlul EIIL, după patru zile de luptă, iar capitala regiunii petroliere Ninive este de miercuri în mâinile rebelilor sunniţi.

În contextul acestor înfrângeri, premierul şiit, Nouri Al-Maliki, a lansat un apel pentru ajutor internaţional contra „terorismului” şi a cerut Parlamentului să decreteze stare de urgenţă în ţară, în timp ce alte oraşe din nord sunt teatrul luptelor între insurgenţi şi forţele de securitate. Căderea orașului Mossul reprezintă o severă înfrângere pentru puterea centrală de la Bagdad, confirmând progresul sunniţilor în teren din ultimul an. Un colonel din armata irakiană declara: „Am pierdut Mossul. Armata şi forţele de poliţie au abandonat poziţiile şi teroriştii EIIL dispun de control complet. Este o înfrângere totală a forţelor noastre de securitate”.

Peste 500.000 de persoane au fugit din oraş de teama teroriştilor şi uniforme militare stăteau aruncate pe străzi, semn al dezertărilor forţelor armate de frica EIIL.

Ascensiunea terorii EIIL

De câteva luni, EIIL, fondat în Irak în 2007, în perioada ofensivei americane, s-a impus ca cel mai violent grup djihadist şi cel mai sectar şi a reuşit să atragă combatanţi djihadişti din lumea întreagă. Reputaţia de violenţă extremă şi aura de puritate radicală au fost preferate de tineri convertiţi sau care au reluat relaţia cu islamul în mod radical, avizi de acţiune şi senzaţii tari, voluntari pentru djihadul din Siria.

Profitând de slăbirea celor două state ex-forte din Orientul Mijlociu, Irak şi Siria, grupul djihadist condus de irakianul Abou Bakr Al-Baghdadi, EIIL nu a încetat să-şi extindă influenţa şi controlul. Niciodată Al Qaeda, chiar în timpul controlului Afganistanului de către talibani,la finele anilor 1990 nu a controlat un asemenea teritoriu. EIIL depăşeşte Al Qaeda în putere de foc şi mijloace financiare şi proferând oficial aceeaşi puritate islamistă sunnită şi aceeaşi violenţă extremă poate modifica durabil harta regiunii prin amputarea Siriei şi Irakului de o parte a provinciilor lor petroliere.

În ultimele patru zile, coloanele lui Al-Baghdadi au preluat Mossul, capitala nordului Irakului, au pus mâna pe regiunea Ninive, s-au instalat la Falluja, la mai puţin de 100 km vest de Bagdad, la Tikrit şi Samara, dominând cvasi-totalitatea zonelor sunnite irakiene. În Siria, EIIL a cucerit o parte a estului ţării, asigurând o continuitate teritorială cu fieful său irakian. Astfel, prinde rădăcini un mini-stat unde teroriştii jefuiesc, ucid, fură şi fac contrabandă cu petrol. Amplificându-şi ofensivele, EIIL se impune progresiv ca principala forţă a djihadismului mondial şi intenţionează să îşi concretizeze proiectul de creare a unui stat islamic peste Liban, Siria şi Irak – Da’ich.

Noul Bin Laden

Abou Baks Al-Baghdadi a devenit cel mai puternic djihadist din lume, arată analişti şi observatori occidentali, câştigând notorietate odată cu victoriile EIIL. Bineînţeles că este de fapt „omul cel mai periculos din lume”, potrivit Time Magazine şi „noul Bin Laden”, potrivit Le Monde. O mare parte a ceea ce se cunoaşte despre Al-Baghdadi provine chiar de la el, în timp ce alte informaţii sunt atât de contestate încât este aproape imposibil să discerni unde se opresc faptele şi unde începe mitul. Conduce EIIL, este un bun strateg, un colecţionar prolific de fonduri şi un ucigaş nemilos. A scuturat „jugul” comandamentului Al Qaeda.

SUA au pus o recompensă de 10 milioane de dolari pentru capturarea lui iar în Washington Post un responsabil al serviciilor secrete americane declară că Baghdadi este un „adevărat moştenitor al lui Ossama bin Laden, el poate deveni şeful reţelei teroriste. Este mai violent, mai virulent, mai anti-american”.

Statele Unite s-au declarat profund preocupate de evenimentele din ultimele 48 de ore din Mossul şi au estimat că ameninţarea djihadistă pluteşte pentru întreaga regiune şi au pledat în favoarea unei „reacţii ferme şi coordonate” pentru recâştigarea oraşului. SUA vor furniza tot ajutorul necesar guvernului irakian în cadrul Acordului-cadru strategic pentru a contribui la succesul acestor eforturi.Preluarea controlului oraşului irakian Mossul ilustrează o realitate din ce în ce mai deconcertantă pentru SUA. Din Irak în Siria şi dincolo de ele, ramificaţiile radicalilor Al Qaeda ameninţă direct interesele securităţii naţionale americane.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, şi-a exprimat preocuparea dar, trei ani după plecarea trupelor americane din Irak, ţara este mai mult ca niciodată la marginea haosului, ameninţată de conflicte tribale şi religioase, între sunniţi, şiiţi şi kurzi.   

Cele mai citite

Boeing pierde teren în fața Airbus, dar transportul aerian își revine

După pandemie, sectorul transportului aerian a revenit în forță, iar Consiliul Internațional al Aeroporturilor (ACI) World a prezis că traficul global de pasageri va...

NAMI Beach Club & More – o experiență exclusivă de vară, oferită de Radisson Blu Hotel Bucharest, în inima orașului – se va deschide...

Legendara piscină de la Radisson Blu Hotel Bucharest devine NAMI Beach Club & More, o nouă destinație de vară, care urmează să își deschidă...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă