10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPremierul spaniol, Mariano Rajoy, a anunţat suspendarea Executivului catalan şi organizarea de...

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a anunţat suspendarea Executivului catalan şi organizarea de alegeri noi în regiune

UPDATE 15.40: Premierul Rajoy a precizat că guvernul său are patru obiective în privinţa Cataloniei: revenirea în legalitate, recuperarea stării de normalitate şi coabitare în regiune, continuarea dezvoltării economice şi organizarea de alegeri regionale.

"Mai întâi, şeful guvernului poate dizolva Parlamentul regional. Apoi poate cere organizarea alegerilor în termen de maximum şase luni. Dorinţa mea este să fie organizate alegeri în cel mai scurt timp, pentru ca situaţia să revină la normal", a spus Rajoy.

Şeful Executivului spaniol a subliniat că guvernul regional al Cataloniei va continua să funcţioneze şi va rămâne principala administraţie a comunităţii autonome. Această administraţie va acţiona strict în baza directivelor primite de la guvernul Spaniei.

Liderul separatist, Carles Puigdemont, va continua exercitarea rolului său reprezentativ până la noile alegeri. Totuşi, acesta nu poate propune candidaţi pentru viitoarea conducere a regiunii şi nu poate demara iniţiative care contravin Constituţiei Spaniei sau care nu primesc acordul guvernului central de la Madrid.

"Guvernul a avut multe oportunităţi să aplice Articolul 155 până acum, dar am preferat să acţionăm cu prudenţă şi responsabilitate, încercând să obţinem o rectificare a acţiunilor (guvernului catalan). Pentru ei (catalani), voinţa majorităţii a dispărut, la fel ca legalitatea şi noţiunea de stat de drept. Nu există ţară în lume care este dispusă să permită o astfel de situaţie.

Adoptarea de către Parlamentul Cataloniei a legii privind referendumul (de independenţă) nu a fost în concordanţă cu democraţia. Acţiunea a fost apoi suspendată de către Curtea Constituţională, dar asta nu a contat pentru ei. Autonomia Cataloniei nu este suspendată, doar atribuţiile persoanelor care pun în pericol regiunea", a mai spus Rajoy.

UPDATE 15.20: Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat, sâmbătă, suspendarea guvernului regional al Cataloniei şi organizarea de alegeri noi în termen de şase luni, relatează site-ul cotidianului El Pais.

UPDATE 14.40: Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a anunțat sâmbătă, după ședința de guvern, că s-a decis activarea articolului 155 din Constituție în cazul Cataloniei. Articolul 155 prevede faptul că guvernul central poate impune controlul direct în situaţii de criză preluând puterile delegate ale unei regiuni.

 


Guvernul de la Madrid s-a reunit, sâmbătă, pentru a stabili domeniul de aplicare şi calendarul măsurilor pe care intenţionează să le adopte în temeiul Articolului 155 din Constituţia Spaniei, potrivit căruia autonomia Cataloniei poate fi suspendată, relatează agenţia The Associated Press, potrivit Mediafax.

Potrivit unuia dintre liderii Partidului Socialist (PSOE), premierul Mariano Rajoy va anunţa înlăturarea conducerii catalane, numirea unor oficiali care să asigure interimatul şi organizarea de alegeri regionale în Catalonia în luna ianuarie a anului viitor.

Printre măsurile care urmează să fie luate de către guvernul central de la Madrid se află şi preluarea controlului asupra activelor publice din Catalonia, inclusiv asupra forţelor de poliţie Mossos d’Esquadra.

Mariano Rajoy va organiza o conferinţă de presă în cursul după-amiezii pentru a-şi anunţa planurile, care trebuie să treacă de votul Senatului, unde formaţiunea sa conservatoare Partidul Poporului deţine majoritatea. Procesul pentru implementarea unor măsuri privind Catalonia ar dura aproximativ o săptămână.

Vineri, premierul spaniol a declarat că situaţia din Catalonia a ajuns la un "punct limită" şi consideră drept "inacceptabil" faptul că guvernul regional catalan încalcă legea cu bună ştiinţă.

Rajoy a subliniat că "aplicarea Articolului 155 nu presupune folosirea forţei, este un instrument inclus în Constituţie şi care este similar celor din alte state europene; limitarea va fi temporară, pentru recuperarea legalităţii instituţionale".

Guvernul Cataloniei a organizat la 1 octombrie un referendum pe tema independenţei, considerat neconstituţional de Guvernul Spaniei şi de Uniunea Europeană. Potrivit rezultatelor anunţate de autorităţile catalane, peste 90% dintre cei care au participat la vot s-au declarat în favoarea independenţei, însă rata prezenţei a fost de doar 43%.

Constituţia spaniolă prevede că ţara este indivizibilă. Potrivit Articolului 155 din Constituţia Spaniei, autorităţile de la Madrid au puterea de a interveni direct în administrarea guvernului regional din Catalonia, obligându-l să renunţe la intenţiile de independenţă.

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă