9.9 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialGrecia si Romania pot colabora pentru imbunatatirea situatiei in Balcani

Grecia si Romania pot colabora pentru imbunatatirea situatiei in Balcani

La invitatia presedintelui Senatului Romaniei, doamna Anna Psarouda-Benaki, presedinta Parlamentului elen, a efectuat zilele acestea o vizita oficiala de cinci zile in tara noastra. Vizita reprezinta o dovada in plus a dorintei Greciei de a consolida relatiile cu Romania.

– Pe agenda dv. au figurat intalniri cu presedintele Traian Basescu si premierul Tariceanu, dar si cu presedintii Senatului si Camerei Deputatilor. Care au fost aspectele politice ale vizitei dv. si la ce concluzii ati ajuns?
– Cred ca a fost o vizita interesanta si importanta pentru ambele parti. Din punctul de vedere al Greciei, consideram Romania un prieten foarte apropiat. Grecia si Romania vor putea lucra impreuna in cadrul Uniunii Europene, contribuind la imbunatatirea situatiei si a pacii sociale in Balcani. Din punctul de vedere al Romaniei, cred ca tara dv. poate conta pe ajutorul Greciei, asa cum s-a intamplat si pana acum. Suntem pregatiti sa acordam orice sprijin tehnic de care tara dv. are nevoie pentru a atinge standardele si reglementarile UE si, de asemenea, sa oferim indrumare pentru ca Romania sa atinga cat mai repede cu putinta nivelul cerut de Uniunea Europeana. In al treilea rand, intre Grecia si Romania exista legaturi istorice foarte puternice, care dateaza de secole. Astazi avem si o populatie greaca foarte activa in Romania si consider acest lucru un progres.
– Vorbeati de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. In calitate de presedinte al Parlamentului elen si ca fost ministru al Justitiei, cum considerati sistemul romanesc de justitie si masurile a caror implementare se incearca acum? Ce masuri credeti ca ar trebui adoptate, in special in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei?
– Fiind o problema exclusiv interna a Romaniei, nu sunt foarte in masura sa dau sfaturi. In general insa fiecare tara care adera trebuie sa-si adapteze legislatia privind afacerile interne si administratia publica la standardele europene. Aceasta inseamna sa aveti un sistem judiciar independent, liber sa ia decizii in concordanta cu legea si Constitutia, sa asigurati integritatea si, de asemenea, sa dati oamenilor care intra in sistem mijloacele de a cunoaste legile si Constitutia. Acestea sunt regulile generale, pe care fiecare tara ar trebui sa le respecte si sa le incorporeze in legislatia sa. Daca acesta este scopul reformelor, atunci, cu siguranta, este o decizie buna in cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeana.
– In calitate de presedinte al Parlamentului elen, cum considerati propunerea formarii unui parlament unicameral in Romania? Care ar fi avantajele si dezavantajele?
– Este dificil de dat o parere obiectiva. Dupa cum stiti, in Grecia este traditional o singura camera. Au fost si perioade cand am avut doua camere, dar sistemul nu a tinut pentru foarte mult timp. Experienta noastra a fost mereu cu o singura camera, dar depinde de fiecare tara si de traditie. Este adevarat ca daca exista o singura camera nu este de urmat decat o procedura in realizarea legilor. In varianta parlamentului bicameral insa exista un dublu control. Prin urmare, fiecare tara trebuie sa decida dupa propriile standarde, ambele sisteme fiind egale din punct de vedere democratic.

Anticipatele nu pot influenta direct integrarea

– In momentul de fata in Parlamentul Romaniei exista o majoritate politica fragila iar subiectul alegerilor anticipate este la ordinea zilei. Credeti ca organizarea acestora ar afecta integrarea Romaniei in Uniunea Europeana in 2007? Care ar fi momentul oportun, inainte sau dupa raportul de tara din aprilie anul viitor?
– Am avut impresia ca in ceea ce priveste aderarea la UE nu exista nici o diferenta, toate partidele fiind de acord cu acest scop. Nu se va pune problema de aderare sau neaderare in Romania. Chestiunea majoritatii si a alegerilor anticipate nu va afecta direct procesul de integrare al Romaniei. Cred insa ca sunt alte lucruri care influenteaza situatia, dar din anumite motive nu le pot enumera.

Nu cred ca “oboseala” extinderii va afecta aderarea la UE

– Nici fenomenul de “oboseala” a extinderii, sesizat dupa esecul adoptarii prin referendum a Constitutiei europene in mai multe tari, nu va afecta sansele de aderare ale Romaniei in 2007?
– Nu cred. Aderarea a fost decisa independent de Constitutie. Si procesul va continua si fara aceasta. Esecul referendumurilor nu va afecta nici Romania, nici Bulgaria. Adoptarea Constitutiei este o problema a Uniunii Europene.
– Sunteti prima femeie presedinte de parlament din istoria Greciei. Ceea ce demonstreaza maturitatea democratiei in tara dv. Ce calitati trebuie sa aiba o femeie pentru a ajunge intr-o astfel de pozitie?
– Am muncit foarte mult pentru a ajunge ce sunt acum. Si am lucrat nu numai in politica. Sugerez femeilor sa munceasca foate mult si intotdeauna sa fie putin mai bune sau chiar mult mai bune decat barbatii.

Cele mai citite

Președintele Iohannis a ajuns în Coreea de Sud

Delegația oficială condusă de președintele Klaus Iohannis a ajuns în Coreea de Sud, într-o vizită care va dura trei zile. Cele mai importante momente din...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Taiwanul mulțumește Statelor Unite pentru ajutorul militar de 2 miliarde USD

Guvernul din Taiwan a mulțumit Statelor Unite pentru ajutorul militar de circa 2 miliarde de dolari care a fost aprobat de Congres. Pachetul de ajutor...
Ultima oră
Pe aceeași temă