Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Gerry Adams, președintele Sinn Fein, renunță la conducerea partidului republican irlandez după 34 de ani

Gerry Adams, președintele de peste 30 de ani al partidului republican irlandez Sinn Fein, a anunțat sâmbătă că în 2018 va renunța la poziția sa, relatează agențiile internaționale de presă. citate de Agerpres.

Share

Florin Budescu 0 comentarii

Actualizat: 19.11.2017 - 10:48

Gerry Adams, președintele de peste 30 de ani al partidului republican irlandez Sinn Fein, a anunțat sâmbătă că în 2018 va renunța la poziția sa, relatează agențiile internaționale de presă. citate de Agerpres.

În vârstă de 69 de ani, Gerry Adams, figură tutelară a naționalismului irlandez și un veteran al luptei partidului său de a pune capăt divizării Irlandei, le-a spus membrilor formațiunii că anul viitor va fi organizat un congres special pentru alegerea unui succesor.

"A conduce înseamnă să știi când a venit momentul pentru schimbare, iar acel moment este acum", a spus el, vizibil emoționat, adăugând că este ultimul său congres în calitate de lider, fiind aplaudat îndelung de o sală plină cu membri Sinn Fein.

"M-am considerat întotdeauna un jucător de echipă, un creator de echipă. Am încredere deplină în liderii pe care i-am ales în acest weekend și în viitoarea generație de lideri", a declarat el la o reuniune a partidului.

"Vreau să mulțumesc tuturor celor care m-au primit în casele și în comunitățile lor și m-au făcut parte din nenumărate campanii, nenumărate alegeri și nenumărate negocieri", a adăugat liderul Sinn Fein, care conduce acest partid din 1983.

Adams a spus că nu va candida nici pentru un nou mandat în parlamentul irlandez, al cărui membru este din 2011, la viitoarele alegeri generale. El a precizat că decizia sa face parte dintr-o tranziție în desfășurare la conducerea partidului, formulată cu omul politic Martin McGuinness, de asemenea figură marcantă a formațiunii, înainte de decesul acestuia în luna martie.

Făcând bilanțul președinției sale, el spus despre acordurile de pace din Irlanda de Nord, care în 1998 au pus capăt unui conflict ce a făcut peste 3.500 de morți, că au fost "una din marile realizări" ale partidului său.

Anunțul survine în contextul în care Irlanda de Nord încearcă să formeze un nou guvern după ce alegerile neconcludente de la începutul acestui an nu au reușit să ducă la depășirea impasului privind împărțirea puterii.

Sinn Fein a colaborat din 2007 cu formațiunea rivală Partidul Democrat Unionist (DUP), însă înțelegerea a căzut în ianuarie după ce liderul DUP, Arlene Foster, a refuzat să cedeze la solicitările Sinn Fein de a se retrage. Gerry Adams a fost deseori o personalitate controversată.

Născut la Belfast, el a jucat un rol important în a determina Armata Republicană Irlandeză (IRA) să accept un acord de încetare a focului permanent în anii '90. El a negat mereu că ar fi fost vreodată membru al grupului, însă a justificat crime comise de IRA în trecut.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...