9.8 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialGermania va trimite până la 650 de militari în noua misiune a...

Germania va trimite până la 650 de militari în noua misiune a NATO în Mediterana

Germania intenționează să trimită până la 650 de militari în noua misiune a NATO de combatere a traficului de persoane în Marea Mediterană și a traficului de arme de către gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), a relatat marți săptămânalul german Der Spiegel, citat de Reuters, transmite Agerpres.

În viitorul apropiat, coaliția guvernamentală de la Berlin va prezenta un plan spre aprobare în parlamentul german. Operațiunea respectivă, intitulată 'Sea Guardian', se va încheia în decembrie anul viitor. Desfășurarea militarilor germani face parte dintr-o strategie mai amplă a Germaniei de extindere a rolului militar al țării în Europa și în cadrul NATO. Ministrul apărării Ursula von der Leyen încearcă să consolideze forțele armate germane în termeni de trupe și dotare tehnică, după mai mulți ani de declin în acest domeniu.

Conform Der Spiegel, Ursula von der Leyen și ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier le-au transmis liderilor grupurilor parlamentare că 'organizațiile teroriste pot acționa nestingherite' din cauza lipsei controalelor autorităților de-a lungul coastelor mediteraneene în țări precum Libia, ceea ce constituie o amenințare semnificativă pentru securitatea Germaniei.

Germania participă deja la o altă misiune de combatere a traficului de arme și persoane în largul coastelor libiene, intitulată 'Sophia' și desfășurată sub egida Uniunii Europene.

La Summitul NATO de la Varșovia, desfășurat pe 8 și 9 iulie, Alianța Nord-Atlantică și Uniunea Europeană s-au angajat să-și 'adapteze cooperarea' navală și în mod special în gestionarea situației provocate de afluxul de migranți, prin transferul de informații despre deplasările ambarcațiunilor pe mare și prin mai buna coordonare a activităților în zona Mediteranei.

NATO și UE au încheiat, în mai anul trecut, un prim acord privind cooperarea în combaterea amenințărilor reprezentate de așa-numitul 'război hibrid', termen care combină elemente militare tradiționale cu propaganda și cu atacurile cibernetice, situație observată în timpul conflictului din Ucraina.

Cele mai citite

Koeman: Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei

„ Olanda trebuie să fie mai calmă cu mingea în amicalul împotriva Germaniei, altfel va avea parte de o seară grea la Frankfurt”, și-a...

Institutul Național de Administrație oferă inteligență artificială pentru prefecți și subprefecți

Institutul Național de Administrație (INA) și-a lansat oferta programelor de formare profesională pentru anul 2024, primele module noi fiind cele despre utilizarea inteligenței artificiale. INA...

Cine este BOBER, castorul care a devenit subiectul #1 în trending pe Twitter România

În peisajul digital contemporan, termenul „memecoin” a căpătat o nouă dimensiune, devenind nu doar o formă de divertisment, ci și o piesă intrigantă în...
Ultima oră
Pe aceeași temă