5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialGALERIE FOTO. Cum s-a declanșat războiul civil din Siria și cum a...

GALERIE FOTO. Cum s-a declanșat războiul civil din Siria și cum a acționat America, din 2011 până în prezent

Atacul american asupra unei baze aeriene din Siria vine după ani întregi de conflicte și dezbateri la Washington, privind intervenția în războiul civil. De la izbucnirea războiului, în urma cu șase ani, sute de oameni au murit în atacuri cu arme chimice, iar Organizația Națiunilor Unite a acuzat regimul Assad de cel puțin trei astfel de atacuri. Cel mai recent atac cu gaz sarin, din 4 aprilie, l-a determinat pe președintele Trump, în cea de-a 77-a zi a mandatului său, să schimbe dramatic politica SUA, ordonând primul bombardament direct împotriva regimului Assad, scrie ABC News.

Președintele Trump l-a învinovățit pe Bashar al-Assad de atacul chimic și a făcut un apel către comunitatea internațională să se alăture Americii în eforturile sale de a opri vărsarea de sânge. 



 

Vă prezentăm o cronologie care conține cele mai importante momente ale războiului civil din Siria și acțiunile Statelor Unite ale Americii din 2011 până în prezent: 

11 martie 2011: Primele proteste în Siria, la Daraa, după ce mai mulți elevi au fost reținuți, pentru că au pictat imagini anti-guvernamentale pe pereții școlii. În 15 martie, este primul mare protest la Damasc. În 18 martie, autoritățile deschid focul asupra protestatarilor din Daraa, omorând patru oameni. Protestele se răspândesc în întreaga țară, împotriva regimului Bashar al-Assad.

Aprilie 2011: Forțele guvernamentale atacă protestatarii din Homs, unde sute de oameni ieșiți în stradă încearcă să recreeze manifestațiile din Piața Tahrir, punctul central al protestelor care au dus la răstunarea lui Hosni Mubarak. Până la sfârsitul anului, Siria este suspendată din Liga Arabă, iar trupele lui Assad luptă cu protestatarii pe care îi cataloghează drept rebeli. Oamenii se unesc sub numele de Armata Siriană Liberă.

18 august 2011: Președintele american în funcție la acel moment, Barack Obama, îi cere lui Bashar al-Assad să demisioneze și cere blocarea activelor siriene din Statele Unite.

Vara lui 2012: Confruntările de stradă se întețesc în Alep, cel mai mare oraș din Siria și fostă capitală comercială a țării. 20 august 2012: Președintele Obama spune că folosirea armelor chimice în Siria ar fi momentul declanșator care l-ar determina să intervină în conflict și ar avea ”consecințe enorme”.

21 august 2013: Sute de oameni mor sufocați, în capitala Siriei, în cartierele controlate de rebeli. Anchetatorii ONU stabilesc că au fost fost folosite rachete sol-sol cu gaz sarin, noaptea, în timp ce oamenii dormeau. Statele Unite și aliații condamnă guvernul sirian, singura parte implicată în conflict care ar putea deține gaz sarin.

31 august 2013: Președintele Obama încearcă să obțină acordul pentru atac. Declară că va cere Congresului să autorizeze o lovitură contra Siriei, dar îi lipsește sprijinul.

27 septembrie 2013: Consiliul Națiunilor Unite ordonă Siriei să-și distrugă armele chimice, urmând un acord surpriză între Moscova și Washington, prin care SUA nu vor interveni în conflict. Consiliul de Securitate al ONU amenință că va autoriza folosirea forței, dacă regimul sirian nu se conformează. 14 octombrie 2013: Siria semnează Convenția împotriva folosirii armelor chimice, prin care se obligă să nu producă, stocheze sau folosească arme chimice.

23 iunie 2014: Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice exprimă primele îndoieli că Siria a respectat înțelegerea, iar opoziția acuză regimul că încă păstrează arme chimice.

23 septembrie 2014: Statele Unite ale Americii și țările aliate lansează un atac aerian asupra grupării Stat Islamic, în Siria.

7 august 2015: Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite autorizează Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice și investigatorii ONU să caute dovezi privind folosirea armelor chimice în Siria, după mai multe rapoarte privind folosirea gazului clorin asupra civililor, în zonele controlate de opoziție.

24 august 2016: Națiunile Unite și Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice ajung la concluzia că regimul sirian a folosit, de două ori, elicoptere de la bordul cărora au lansat atacuri cu gaz clorin, în provincia nordică Idlib. Atacurile au avut loc în 2014 și 2015. Ei au mai descoperit că teroriștii Statului Islamic au folosit gaz muștar.

28 februarie 2017: Rusia și China se opun adoptării unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU, prin care guvernul sirian ar fi fost sancționat pentru folosirea armelor chimice.

4 aprilie 2017: Cel puțin 86 de oameni au murit, în urma unui atac cu gaz sarin, asupra orașului Khan Sheikhoun, în provincia Idlib, controlată de opoziție. Victimele au murit sufocate, cu convulsii și spume la gură. Martorii spun că atacul a fost al armatei siriene, asistate de ruși, fiind folosite avioane Suhoi. Moscova și Damascul au negat că au fost implicate în atac. Președintele american Donald Trump condamnă atacul cu gaz sarin în termeni duri, spunând că acțiunile guvernului Assad sunt rezultatul administrației slabe a lui Barack Obama.

5 aprilie 2017: Donald Trump susține că regimul Assad a încălcat orice limită cu atacul chimic asupra civililor.

7 aprilie 2017: Statele Unite ale Americii lansează 59 de rachete asupra bazei aeriene de unde a fost lansat atacul cu gaz sarin. Este primul atac direct al Americii asupra regimului Assad și cel mai important ordin al lui Donald Trump, de când a devenit președinte, comentează ABC. Președintele a declarat că bombardarea Siriei este în interesul menținerii securității naționale a Americii.
 

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă