8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialG7 şi BCE promit măsuri dure pentru a stabiliza pieţele şi a...

G7 şi BCE promit măsuri dure pentru a stabiliza pieţele şi a combate criza

Statele din Grupul celor Şapte (G7) mari economii ale lumii au anunţat măsuri coordonate pe pieţele valutare pentru a tempera “mişcările dezordonate”, iar Banca Centrală Europeană (BCE) a sugerat că va începe să cumpere obligaţiuni guvernamentale italiene şi spaniole, transmite Mediafax.

BCE a anunţat, după o conferinţă de urgenţă a Consiliului Guvernator susţinută duminică, că va “implementa activ” programul de achiziţii de obligaţiuni pentru a combate criza datoriilor de stat, indicând că va cumpăra de pe piaţa secundară titluri de stat italiene şi spaniole, limitând astfel efectul de contagiune.

Banca Centrală Europeană a salutat noile măsuri de reducere a deficitului bugetar şi de reformă economică anunţate de Italia şi Spania, dar şi un angajament franco-german ca Fondul de Stabilitate al UE să preia responsabilitatea pentru achiziţiile de obligaţiuni odată ce va deveni operaţional, probabil în octombrie.

O sursă din sistemul monetar a confirmat pentru Reuters că BCE va începe să cumpere obligaţiuni italiene şi spaniole.

“Euro-sistemul va interveni foarte semnificativ pe pieţe şi va reacţiona în mod semnificativ şi coeziv”, a afirmat oficialul citat.

Totodată, statele G7 – SUA, Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia şi Japonia – au anunţat că vor lua măsuri coordonate pe pieţele valutare, deoarece “mişcările dezordonate au efecte adverse pentru stabilitatea economică şi financiară”.

În plus, pieţele exercită tot mai multă asupra Rezervei Federale pentru a determina banca centrală americană să dea drumul la un nou program de lichiditate, un aşa-numit QE3, însă puţini se aşteaptă la ceva spectaculos de la şedinţa de politică monetară de marţi.

Cele mai citite

Declarațiile lui Ştefan Târnovanu înaintea derby-ului cu Rapid

Ştefan Târnovanu, portarul liderului FCSB, spune că formaţia sa este favorită la câştigarea derby-ului de sâmbătă, cu Rapid, şi că este deja cu gândul...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...

VIDEO. Cătălin Cîrstoiu: “Îmi pare rău că nu l-am ascultat pe Traian Băsescu”

Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL la Primăria Capitalei, a vorbit, înt-o conferință de presă, despre expunerea publică ce i-a adus "mult rău"...
Ultima oră
Pe aceeași temă