10.7 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialFranţa, Germania şi Spania, împotriva unei propuneri CE privind modificarea acordului Schengen

Franţa, Germania şi Spania, împotriva unei propuneri CE privind modificarea acordului Schengen

Franţa, Germania şi Spania au respins marţi o propunere a Comisiei Europene privind reforma Schengen, afirmând că guvernele naţionale trebuie să-şi menţină capacitatea de a impune temporar controale la graniţă, relatează Wall Street Journal, în ediţia online de miercuri, potrivit Mediafax.

Guvernele francez, german şi spaniol au cerut Comisiei Europene, într-o declaraţie comună, să respecte autoritatea naţională în domeniul securităţii, pe care au descris-o drept “domeniu central al suveranităţii naţionale”.

“Nu împărtăşim punctul de vedere al Comisiei Europene în privinţa asumării responsabilităţii pentru luarea deciziilor referitoare la măsuri operaţionale în domeniul securităţii”, afirmă guvernele celor trei ţări.

“Decizia privind reintroducerea temporară a controalelor la graniţele interne se bazează pe o evaluare intensivă a situaţiei securităţii naţionale, care poate fi făcută numai de statele membre, pe baza experienţei şi resurselor de care dispun autorităţile din domeniul securităţii”, adaugă declaraţia comună.

Comisia Europeană intenţionează să propună vineri modificarea regulilor acordului Schengen, pentru aceasta fiind necesar acordul tuturor ţărilor membre şi al Parlamentului European.

Potrivit proiectului propunerii, Comisia intenţionează să permită ţărilor membre să reintroducă temporar controalele la graniţă în situaţii de urgenţă, pentru cinci zile, perioadă după care Comisia poate decide suspendarea măsurilor. În prezent, statele membre pot impune controale la graniţele interne pentru perioade scurte şi din motive de politici publici sau de securitate naţională, însă reglementările nu sunt definite foarte strict.

Propunerea de reformă a fost formulată după o dispută între Franţa şi Italia, legată de gestionarea influxului de imigranţi din nordul Africii.

Cele mai citite

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și veniturile mici ale populației – GRAFIC

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele mici în rândul populației: venitul mediu al celor mai...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă