20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialFOTO: Regretele unor femei care s-au mutat în Siria, pentru soții lor,...

FOTO: Regretele unor femei care s-au mutat în Siria, pentru soții lor, luptători ai grupării Stat Islamic: Eram în căutarea paradisului, dar tot ce am primit a fost iadul

Aisha Khadad, Khadija Omry și Nour Khairadania sunt doar câteva de exemple de femei străine căsătorite cu luptători al grupării jihadiste Stat Islamic în Siria. Jurnaliștii de la BuzzFeed au mers într-o tabără pentru refugiați și într-un centru de detenție, unde au stat de vorbă cu ele. În ciuda faptului că femeile au acceptat să vorbească despre experiența lor ca soții ale luptătorilor jihadiști, în Siria, poveștile lor sunt pline de contradicții, credibilitatea lor putând fi contestată, susțin jurnaliștii.

După pierderea orașului irakian Mosul, gruparea jihadistă a fost asaltată și de forțele siriene, susținute de aliații americani, în  special în orașul sirian Raqqa. Forțele guvernamentale și aliații duc o campanie împotriva capitalei grupării Stat Islamic, unde au capturat cel puțin câteva zeci de famlii ale unor presupuși luptători străini. Printre aceștia se află Aisha Khadad, o femeie tunisiană, o persoană din Rusia, o alta cu cetățenie libaneză și germană. 

Sunt înghesuiți cu toții în clădiri care aparțin serviciilor de intelligence, într-o tabără de 5.000 de persoane, finanțată parțial de Națiunile Unite. Într-un cort din apropiere, locuiește un grup de femei și copii ale unor presupuși membri ai grupării Stat Islamic din Indonezia. Niciuna dintre persoane nu a fost acuzată de nici crimă. 

„Le ținem departe de alte persoane, pentru că este periculos pentru ele. Este posibil ca soții lor să fi ucis rudele altor persoane și ca alții din tabără să dorească să se răzbune. Celelalte persoane ar putea chiar să se teamă de ele”, declarat un ofițer de intelligence.

Timp de mai multe ore, jurnaliștii BuzzFeed au discutat atât cu familiil indoneziene, cât și cu restul femeilor reținute, mutate în Siria. Majoritatea femeilor reținute sunt căsătorite cu luptători străini. Unele dintre ele au fost cooperante, altele nu. În contextul în care forțele guvernamentale par să preia controlul asupra regiunilor dominate de jihadiști, niciuna dintre ele nu dorește să admită că a susținut gruparea ISIS, scrie sursa citată.

Mai mult de atât, ele au susținut că astfel de acuzații sunt imposibil de dovedit. În acest context, unele dintre ele au negat că soții sau tații lor ar fi fost luptători, iar altele au insistat că nu știau cu ce se ocupă bărbații sau că gruparea era responsabilă pentru numeroase crime. Altele, în schimb, s-au arătat îngrijorate și rușinate de consecințele pe care alegerile lor le-ar putea avea asupra familiilor lor.

„Eram în căutarea paradisului, dar am găsit iadul”

Aisha Khadad era profesoară de Limba engleză, mama a doi copii și însărcinată cu al treilea, când a resimțit direct efectele războiului din Siria. Soțul ei a fost împușcat, în 2012, în orașul natal Homs. Tânăra mamă văduvă s-a mutat în Damasc, unde și-a găsit de lucru. În cele din urmă, ea s-a recăsătorit, mutându-se cu soțul său în Raqqa, capitala grupării Stat Islamic.

„Eram în căutarea paradistului, dar tot ce am primit a fost iadul. Dovada că cei din ISIS nu sunt oameni buni este că acum pierd totul. Pierd, se retrag”, a mărturisit Aisha Khadad, soția unui luptător al Statului Islamic, care este reținută într-un centru de detenție situat la 40 de kilometri de Raqqa, de către forțele kurde și siriene, susținute de Statele Unite.


Citește și: „Onoarea înainte de toate”: Ce înseamnă să fii femeie în spațiul islamic | DOCUMENTAR

În prezent, Orientul este asociat extremismului și violențelor. În acest context, condiția și dificultățile femeilor din spațiul islamic rămân într-un plan secund. Trei cărți biografice le readuc în discuție.

În literatură și în media, percepția că Orientul este un spațiu în care „exoticul“ și „misteriosul“ sunt cuvinte-cheie nu este nouă. Profesorul universitar palestinian Edward Said a dedicat „orientalismului“ un întreg studiu, publicat în 1979, în care analizează și atitudinea Occidentului față de Orient, și modul în care Vestul îl percepe pe „celălalt“. Astfel, profesorul Said argumentează că „orientalismul“ reprezintă totalitatea informațiilor pe care Vestul le are față de acest spațiu. 


 

Ea a povestit că a ajuns în Raqqa în timp ce se îndrepta spre Turcia, însă a fost reținută de ISIS acolo. În acel centru se află și alte presupuse soții ale unor luptători ai grupării Stat Islamic și copiii lor. 

„Să vin aici a fost cea mai mare greșeală a vieții mea”, a mărturisit Khadija Omry, o femeie de 29 de ani din Tunisia care a venit în Siria în mai 2013, alături de soțul ei și de fiul de doi ani.

Ea a povestit că soțul ei a fost ucis în timp ce se lupta cu un alt grup rebel sirian, la finalul anului 2014. Ea a fost plasată într-un dormitor în care erau cazate văduvele și copiii luptătorilor SI.

Clădirea era administrată de un marocan care abuza femeile și copiii, refuzând să le ofere scutece și medicamente. Totodată, ele nu puteau părăsi complexul decât timp de o oră – și atunci sub escortă. 

Khadija Omry crede că aceste măsuri urmăreau să pună presiune pe femei să se recăsătorească cu alți luptători, ceea ce și ea a făcut, în cele din urmă. Ea a fost descoperită de forțele guvernamentale, sprijinite de cele americane, în timp ce se afla în Raqqa, alături de al doilea soț și cei doi copii.

Și Aisha Khadad, profesoara de Limba Engleză, a fost plasată în aceeași clădire destinată văduvelor ISIS. Un luptător marocan care locuia în apropiere a cerut-o în căsătorie, iar ea a acceptat. Potrivit femeii, noul său soț era dezamăgit de ISIS și a refuzat să lupte în rândurile jihadiștilor, chiar și după ce a fost supus unui training militar, timp de trei luni. În schimb, a decis să își petreacă timpul reparând mașini vechi, pe care le vinde.

„După ce ne-am căsătorit, mi-a spus că vrea să plecăm de aici și să ne mutăm în Turcia sau Maroc. În tot acest timp, am fost înconjurați de moarte, violență, masacre și de oameni care voiau tot mai mult sânge”, a mai spus ea.

Deși femeile cu care jurnaliștii BuzzFeed au discutat au calificat decizia de a se muta în Raqqa drept dezastroasă și și-au manifestat regretul privind părăsirea țărilor natale, niciuna dintre ele nu a manifestat prea multă compasiune față de victimele grupării. De cele mai multe ori, ele au ignorat întrebările privind decapitările publice, masacrele asupra minorităților religioase, violurile și abuzurile asupra femeilor, care au ajuns în atenția comunității internaționale începând cu 2014, când ISIS a cucerit orașul Mosul.

„Credeam că sunt povești despre ISIS incită la ură împotriva Islamului. Ne uitam la filmulețe în care vedeam cât de bună este viața sub conducerea ISIS. Credeam că toate poveștile negative despre gruparea Stat Islamic sunt minciuni. Când te îndrăgostești de cineva, vezi doar părțile bune, iar dacă altcineva îți spune că nu este bun pentru tine, nu vrei să asculți”, a declarat o tânără Indoneziană în vârstă de 19 ani, Nour Khairadania, care a povestit că, alături de alte 24 de persoane, s-au mutat în Raqqa în august 2015.

Khairadania a mărturisit că familia ei a decis să se mute în Siria pentru că li se promitea educație și un sistem de sănătate gratuite, însă la scurt timp au avut parte de o decepție. ISIS le-a cerut bărbaților din familie să se alăture jihadului violent împotriva inamicilor, iar când aceștia au refuzat, le-au confiscat pașapoartele și le-au interzis accesul la orice fel de beneficiu.

„Ne-au spus: <<Cine sunteți voi? Nu vă sacrificați pentru Statul Isalmic. De ce să facem ceva pentru voi?>>”, a mai povestit tânăra.

Pe de altă parte, Nadja Ramadan, o femeie de 28 de ani cu cetățenie libaneză și germană, a mărturisit că s-a mutat în Siria pentru soțul său, în iulie 2014.

„Nu am venit aici pentru război sau pentru lupte. Am venit aici pentru soțul meu. Acesta este adevărul. Nu mă uitam la televizor. Nu știam și nici nu am vrut să știu”, a mai spus ea.

 

Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Maestrul Victor Rebengiuc și actrița Mariana Mihuț au primit titlul de „ Cetățean de Onoare” al Ploieștiului

Actorii Mariana Mihuţ şi Victor Rebengiuc au primit, miercuri, titlul de cetăţean de onoare al municipiului Ploieşti, în cadrul unei şedinţe extraordinare a Consiliului...
Ultima oră
Pe aceeași temă