Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

FOTO: Ancheta Panama Papers: Proteste de amploare în Islanda, împotriva premierului

Mii de islandezi au protestat, luni, împotriva premierului islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, în controversa Panama Papers. Astfel, numele șefului Executivului din Islanda figurează printre numele a 140 de responsabili din aproximativ 50 de ţări care şi-au disimulat averile cu ajutorul unei societăţi panameze de consultanţă pentru companiile offshore.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 05.04.2016 - 08:02

Mii de islandezi au protestat, luni, împotriva premierului islandez, Sigmundur David Gunnlaugsson, în controversa Panama Papers. Astfel, numele șefului Executivului din Islanda figurează printre numele a 140 de responsabili din aproximativ 50 de ţări care şi-au disimulat averile cu ajutorul unei societăţi panameze de consultanţă pentru companiile offshore, informează AFP, citat de Agerpres.

Documentele publicate de Consorţiul internaţional al jurnaliştilor de investigaţii (ICIJ) scot la iveală că premierul Gunnlaugsson a înfiinţat, în 2007, împreună cu viitoarea sa soţie, o firmă în paradisul fiscal din Insulele Virgine, numită Wintris, pentru a ascunde milioane de dolari, până când el i-a vândut părţile sale în 2009 pentru suma simbolică de un dolar. 

Când a fost ales pentru prima oară deputat, în aprilie 2009, el a omis să menţioneze această participaţie în declaraţia de avere, în timp ce era obligat de lege. 

Afacerea este extrem de sensibil într-o ţară marcată de excesele anilor 2000, când în sectorul financiar au înflorit firmele fantomă. 

Citește și: Controversa Panama Papers: Fostul șef al Executivului islandez cere demisia premierului Sigmundur David Gunnlaugsson

Apărarea prim-ministrului este simplă: el nu a ascuns niciodată bani în străinătate, iar soţia lui este în regulă cu fiscul islandez, a scris Gunnlaugsson pe site-ul său. Din acest motiv, el și-a exprimat intenția de a rămâne, în continuare, premier.

Cu toate acestea, în timp ce populaţia nemulţumită manifesta, premierul a apărut șa postul naţional de televiziune RUV, unde și-a exprimat regretul că nu a dezvăluit mai devreme această participaţie. 

Protestul de la Reykjavik a strâns luni mai mulţi participanţi decât manifestaţiile din 2009, declanşate de lipsurile grave ale responsabililor politici în supravegherea băncilor şi soldate cu răsturnarea guvernului de dreapta, a informat poliţia, fără să anunţe vreo estimare. 

Mulţi islandezi au fost surprinşi să îl vadă pe şeful guvernului la fel de stânjenit într-un interviu acordat televiziunii suedeze SVT, realizat pe 11 martie şi difuzat pentru prima dată duminică, pe punctul de a părăsi încăperea când întrebările au devenit presante. "Faceţi suspect ceva ce nu este", a declarat el iritat. 

Citește și: VIDEO. Panama Papers, documente incendiare despre cum şi-au ascuns liderii lumii banii în 200.000 de societăţi offshore

Fiu de deputat şi jurnalist de profesie, Gunnlaugsson ar fi trebuit să întruchipeze o ruptura cu clasa politică, inclusiv cu a partidului său, care a închis ochii la frenezia expansiunii băncilor islandeze. Acesta s-a terminat cu o criză financiară istorică, o recesiune şi un plan de salvare al Fondului Monetar Internaţional. 


Soţia lui, Anna Sigurlaug Palsdottir, 41 de ani, este fiica unui om de afaceri care a făcut avere fiind concesionar al maşinilor Toyota în ţară. Pe 15 martie, ea singură a făcut publică pe Facebook existenţa societăţii Wintris, care administrează averea moştenită. 

Opoziţia de stânga a depus o moţiune de cenzură care va fi supusă votului la o dată ce urmează a fi stabilită. În cazul cel mai probabil, opoziţia va vota moţiunea de cenzură, în timp ce partidul premierului se va opune, astfel că soarta executivului va fi decisă de a doua formaţiune a coaliţiei guvernamentale, Partidul independenţei (dreapta), care pare să fie divizat în problema respectivă.

Citește și: Controversa Panama Papers: Partidul Radical din Ucraina dorește destituirea președintelui Petro Poroşenko

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...