FOTO + VIDEO. Zeci de mii de oameni comemorează, la Istanbul, un an de la lovitura de stat eșuată din Turcia. Erdogan și soția sa s-au alăturat mulțimii

Zeci de mii de oameni au început să se strângă, sâmbătă după-amiază, în apropierea podului de peste Bosfor din Istanbul, unde urmează să se desfășoare festivități oficiale care marchează un an de la lovitura de stat eșuată din Turcia.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

15.07.2017 - 22:38

UPDATE 22.35: Peşedintele turc s-a alăturat unei mulţimi imense, la Istanbul, care marchează un an de la oprirea tentativei de lovitură de stat de la 15 iulie, relatează The Associated Press.


Citește și: Reporteri fără Frontiere: După lovitura de stat eșuată, Turcia s-a transformat în cea mai mare închisoare din lume pentru ziariști

După lovitura de stat eșuată care a avut loc, în urmă cu un an, în Turcia, țara s-a transformat în „cea mai mare închisoare din lume pentru profesioniștii mijloacelor de comunicare", ca urmare a politicii de „persecutare a vocilor critice", susține organizația Reporteri fără Frontiere (RSF).

Recep Tayyip Erdogan şi soţia sa se îndreptau către locul unde preşedintele va inaugura un memorial dedicat celor 250 de oameni ucişi în timp ce se opuneau încercării puciştilor de a răsturna Guvernul. Şeful statului a mărşăluit alături de copii îmbrăcaţi în cămăşi imprimate cu steagul turc şi de rude ale victimelor.

22.15: Președintele turc Recep Tayyip Erdogan susține un discurs în fața mulțimii, potrivit Digi24.


Zeci de mii de oameni au început să se strângă, sâmbătă după-amiază, în apropierea podului de peste Bosfor din Istanbul, unde urmează să se desfășoare festivități oficiale care marchează un an de la lovitura de stat eșuată din Turcia, informează agenția EFE, citată de Agerpres.

Potrivit sursei citate, o maree umană fluturând steaguri ale Turciei se îndrepta spre pod, pe fondul strigătelor de „Allah Akbar". Un grup de tineri împingeau o păpușă de cârpă de dimensiunile unui om, care îl reprezintă pe Fethullah Gulen, predicatorul musulman exilat în SUA și pe care autoritățile turce îl acuză că s-a aflat în spatele puciului eșuat de anul trecut. 

Primul eveniment comemorativ s-a desfășurat sâmbătă dimineața în parlamentul de la Ankara, unde a fost organizată o sesiune specială în care președintele instituției, Ismail Kahraman, a dat asigurări că „Turcia nu se va mai confrunta niciodată cu acest tip de calamități".

Și premierul Binali Yildirim a salutat eșecul puciului drept o victorie a democrației și l-a comparat cu lupta pentru independență din timpul primului Război Mondial.

Pe aceeași temă:


Ambasadorul Turciei la București, la un an de la lovitura de stat eșuată: Suntem mândri să fim singura democraţie din lumea majoritar musulmană şi hotărâţi să o protejăm. Încercăm asta în faţa ameninţărilor interne şi externe

Ambasadorul Turciei la București, Koray Ertaş, a declarat, într-un interviu acordat Digi24, că Turcia este „mândră să fie singura democrație din lumea majoritar musulmană”, autoritățile de la Ankara încercând să protejeze țara „în faţa ameninţărilor diverse, atât interne, cât şi externe”.

 Predicatorul Fethullah Gulen, la un an de la lovitura de stat eșuată din Turcia: Viețile prea multor oameni nevinovați au devenit întunecate

Predicatorul turc Fethullah Gulen, acuzat de regimul de la Ankara că ar fi responsabil de lovitura de stat eșuată care a avut loc cu un an în urmă, în Turcia, susține că viața cetățenilor turci „au devenit întunecate”, ei fiind concediați, arestați sau chiar torturați.

 Un an de la lovitura de stat eșuată din Turcia. Secretarul general al NATO aduce un omagiu turcilor care și-au pierdut viața

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis, sâmbătă, un mesaj în care i-a omagiat pe cetățenii turci care și-au pierdut viața în lovitura de stat eșuată care a avut loc, în urmă cu un an, în Turcia.

 Erdogan a regizat tentativa de lovitură de stat, acuză jurnaliștii turci aflați în exil

Președintele Recep Tayyip Erdogan ar fi autorul real al tentativei de stat din Turcia, cu scopul de a distruge ultimele rămășițe ale democrației și pentru a suspenda libertățile fundamentale, se arată într-un raport al Centrului Stockholm pentru Libertate, un ONG al jurnaliștilor turci aflați în exil.

 

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...