FOTO + VIDEO. Proteste în Polonia. Manifestanții au ieșit în stradă împotriva reformelor judiciare controversate

Mii de polonezi s-au adunat, duminică, în marile oraşe ale Poloniei, protestând împotriva reformelor judiciare ale partidului aflat la conducere, despre care opoziţia spune că vor submina democraţia

Share

Iulia Iancu 0 comentarii

Actualizat: 17.07.2017 - 09:03

Mii de polonezi s-au adunat, duminică,  în marile oraşe ale Poloniei, protestând împotriva reformelor judiciare ale partidului aflat la conducere, despre care opoziţia spune că vor submina democraţia, informează Reuters, potrivit Mediafax. Demonstranții susțin că Jarosław Kaczyński, preşedintele partidului Lege şi Justiţie (PiS), este un "dictator".

La sfârşitul zilei de vineri, în Parlamentul de la Varşovia, s-a adoptat un proiect de lege care conferă legislativului puteri sporite în ceea ce priveşte numirea judecătorilor. Criticii spun că prin acest proiect de lege se încalcă principiul separaţiei puterilor în stat.

"Ruşine, ruşine" au scandat protestatarii adunaţi la Varşovia, numindu-l pe Jarosław Kaczyński, preşedintele partidului Lege şi Justiţie (PiS) şi liderul de facto al ţării, un "dictator". Partidul conservator şi eurosceptic, PiS a introdus de asemenea, săptămâna trecută, un proiect de lege prin care vor fi înlocuiţi toţi judecătorii Curţii Supreme, cu excepţia celor aleşi de ministrul Justiţiei.

Executivul Uniunii Europene a declarat că aceste măsuri subminează principiul separaţiei puterilor în stat, acuzaţii pe care partidul PiS le-a negat.

Poliţia poloneză a estimat că aproximativ 4500 de persoane au protestat în Varşovia, însă primăria capitalei a declarat că numărul acestora a depăşit 10 000. De asemenea, proteste mai mici au avut loc la Cracovia, Katowice şi în alte oraşe poloneze.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...