13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialFostul şef al serviciilor de informaţii ale separatiştilor albanezi din Kosovo, la...

Fostul şef al serviciilor de informaţii ale separatiştilor albanezi din Kosovo, la conducerea partidului de la putere

Fostul şef al serviciilor de informaţii ale separatiştilor albanezi kosovari, Kadri Veseli, a preluat sâmbătă conducerea partidului aflat la putere, post rămas liber după ce Hashim Thaçi a devenit preşedintele Kosovo la începutul lunii aprilie, transmite AFP.

 Ales în unanimitate în cursul unei convenţii a Partidului Democrat din Kosovo (PDK) desfăşurate la Pristina, Kadri Veseli şi-a luat angajamentul să continue "alianţa permanentă cu Statele Unite" şi orientarea "prooccidentală".

Acest colaborator apropiat al lui Hashim Thaçi a fost un responsabil cu rang înalt în cadrul Armatei de Eliberare a Kosovo (UCK), având în subordine serviciile de informaţii (SHIK) care şi-au încheiat oficial activitatea în 2008.

 Numele lui Kadri Veseli a fost menţionat alături de cel al lui Hashim Thaçi într-un raport al Consiliului Europei privind o afacere de trafic de organe de la prizonieri, în principal sârbi, în timpul şi după războiul dintre separatiştii kosovari şi forţele Belgradului (1998-1999).

 Hashim Thaçi, a cărui reputaţie a fost afectată de acest raport făcut public la sfârşitul lui 2010, respinge acuzaţiile.

 Ele se referă, de asemenea, la un alt membru al PDK, Azem Syla, care a demisionat recent din postul de deputat, vizat de o anchetă asupra unor fapte de corupţie şi deturnare masivă de bunuri publice.

 Un tribunal special însărcinat cu crimele de război comise de gherila kosovară urmează să fie creat în acest an la Haga. Instanţa se va ocupa şi de posibile asasinate politice comise de SHIK.

 Fostă provincie din sudul Serbiei, Kosovo şi-a proclamat independenţa în 2008, pe care Belgradul refuză să o recunoască.

Cele mai citite

Forțele ruse ar putea ataca infrastructura de transport a Ucrainei

Forțele ruse își pot schimba atenția în săptămânile următoare către infrastructura de transport a Ucrainei, a scris Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în raportul...

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Céline Dion, primul interviu acordat după diagnosticarea cu sindromul persoanei rigide. “De ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut eu? E vina...

Într-un interviu sincer și emoționant acordat recent revistei Vogue France, celebra artistă de origine canadiană Céline Dion a vorbit deschis despre lupta sa cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă