Fostul preşedinte georgian Saakaşvili a intrat cu forţa în Ucraina, după ce guvernul de la Kiev i-a retras cetățenia

Fostul preşedinte Mihail Saakaşvili, care a devenit un opozant al Guvernului de la Kiev, a intrat cu forţa, duminică, în Ucraina, unde intenţionează să participe la alegeri, sfidând decizia şefului statului Petro Poroşenko de a-i retrage cetăţenia ucraineană.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 11.09.2017 - 17:33

Fostul preşedinte Mihail Saakaşvili, care a devenit un opozant al Guvernului de la Kiev, a intrat cu forţa, duminică, în Ucraina, unde intenţionează să participe la alegeri, sfidând decizia şefului statului Petro Poroşenko de a-i retrage cetăţenia ucraineană, relatează AFP citată de Digi 24.

După ce a condus Georgia timp de un deceniu, Saakaşvili, care a fost criticat din cauza stilului său autoritarist şi mai ales a războiului dezastruos cu Rusia, în 2008, a primit cetăţenia ucraineană în 2015 şi a fost numit guvernator al regiunii ucrainene Odesa (sud).

Relaţiile sale cu puterea de la Kiev s-au deteriorat în urma demisiei sale, în anul următor, din acest post, pe care a explicat-o prin dificultăţile cu care s-a confruntat în lupta împotriva corupţiei.

La finalul unei zile meditizate în care s-a jucat de v-aţi ascunsea, în care cel care este de-acum apatrid a încercat fără rezultat să treacă frontiera mai întâi pe drum, iar apoi cu trenul, susţinătorii săi au reuşit să respingă grănicerii care blocau postul de frontieră, invocând o alertă cu bombă undeva între oraşele Medyka, în Polonia, şi Şeghini, în Ucraina.

Însoţit de soţie, fiul său în vârstă de 11 ani şi fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, fostul şef de stat reformator, care a ajuns la putere la Tbilisi în urma Revoluţiei trandafirilor în 2003, a intrat pe jos, pe drum, pe teritoriul ucrainean, în fruntea unei coloane de peste 1.000 de susţinătorii de-ai săi.

Apoi el a intrat într-o maşină şi a pornit către oraşul vecin, Liov, unde l-au primit câteva sute de oameni.

Lui Mihail Saakaşvili, în vârstă de 49 de ani, i-a fost retrasă în iulie cetăţenia ucraineană de către preşedintele Poroşenko. El face în paralel obiectul unei cereri de extrădare din cauza unui ”abuz de putere” adresată de Georgia Ucrainei, care l-a privat deja de cetăţenia georgiană.

Temându-se de ”provocări”, fostul şef de stat georgian a schimbat de mai multe ori drumul şi mijlocul de transport. Plecat cu maşina, el a optat apoi pentru tren, apoi a luat autocarul, iar în final s-a dus la postul de la Medyka, unde grniceri polonezi l-au lăsat să treacă, dar unde s-a trezit în faţa unui baraj de oameni în uniformă ucraineană.

Şaisprezece grăniceri şi membri ai Gărzii Naţionale au fost răniţi în momentul trecerii frontierei, ceea ce ar putea antrena urmăriri din cauza intrării ilegale pe teritoriul ucrainean şi a punerii în pericol a forţelor de ordine, a avertizat Ministerul de Interne într-un comunicat.

Vicepreşedinta Parlamentului Irina Gherşcenko a denunţat pe Facebook o ”tentativă de umilire a celor care-şi fac treaba apărând frontiera de stat, împotriva căreia Rusia se află în război”, o aluzie la susţinerea militară a Moscovei, potrivit Kievului şi occidentalilor, a separatiştilor în estul Ucrainei.

”Noi credem că Mihail Saakaşvili poate să ne scoată ţara din criză”, a declarat Liudmila Goreţka, prezentă în mulţime, venită să-l aştepte la postul de frontieră unde era aşteptat iniţail. ”Noi nu avem nevoie de mare lucru, vedem ce a făcut în ţara sa (Georgia), iar asta este de ajuns”.

Înainte să treacă frontiera, Saakaşvili şi-a evocat dificultările prin faptul că Kievul se ”panichează” şi a dat asigurări că el ”nu vrea să-l răstoarne pe preşedintele Poroşenko”, ci doar să-şi apere drepturile.

Saakaşvili are în continuare paşaportul ucrainean, pe care l-a arătat la Varşovia jurnaliştilor, spunând că îl va prezenta la frontieră ”împreună cu alte documente legale”.

El a amintit că şi-a petrecut 14 ani din viaţa de adult în Ucraina şi că a participat în această ţară la două revolte prooccidentale, la Kiev, iar apoi la lupta împotriva corupţiei, în calitate de guvernator al Odesei, începând din 2015.

El a dat asigurări că reprezentanţi ai Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) de la Geneva i-au confirmat că este ”apatrid în Ucraina”, ceea ce înseamnă că are dreptul să se afle în această ţară şi să facă apel împotriva deciziei luate de Poroşenko împotriva sa în timp ce se afla în Statele Unite.

Kievul a invocat atunci ”informaţii inexacte furnizate în cererea sa de (acordare a) cetăţeniei” de către cel care a demisionat în noiembrie 2016 din funcţai de guvernator şi care este căutat de justiţia georgiană din cauza unui ”abuz de putere”, o măsură pe care o denunţă drept politică.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...