11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialFostul premier croat Ivo Sanader condamnat la 10 ani de închisoare pentru...

Fostul premier croat Ivo Sanader condamnat la 10 ani de închisoare pentru corupţie

Fostul premier croat Ivo Sanader a fost condamnat, marţi, de un tribunal din Zagreb la zece ani de închisoare într-un proces în care este acuzat că a primit mită de zece milioane de euro de la gigantul energetic maghiar MOL şi de la o bancă austriacă, transmit AFP şi Reuters, potrivit Mediafax.

“Inculpatul Ivo Sanader este condamnat la o pedeapsă de zece ani de închisoare”, a declarat judecătorul Ivan Turudic, în timp ce fostul şef al guvernului din perioada 2003-2009 asculta cu o figură gravă anunţarea verdictului.

Judecătorul a mai dispus de asemenea ca Sanader să plătească statului, în interval de 15 zile, o amendă de 3,6 milioane de kune (circa 480.000 de euro).

Parchetul ceruse o condamnare de 15 ani de închisoare împotriva lui Sanader, adică cea mai mare pedeapsă posibilă în acest dosar.

Ivo Sanader, 59 de ani, devine cel mai înalt oficial condamnat pentru corupţie în Croaţia, stat care urmează să adere la Uniunea Europeană în iulie 2013. Până la acel moment, eforturile Zagrebului în lupta împotriva corupţiei vor fi atent monitorizate de UE.

Instanţa l-a găsit vinovat pe Sanader de primirea unor plăţi necuvenite de 482.000 de euro de la banca austriacă Hypo Alpe Adria Bank în timpul conflictului sârbo-croat (1991-1995) care a urmat proclamării independenţei de către Zagreb, în timp ce era ministru adjunct al afacerilor externe.

El a fost de asemenea condamnat pentru că a primit mită de la grupul energetic maghiar MOL în 2008, pentru a-i permite să obţină controlul asupra companiei petroliere croate INA, fără a deţine majoritatea acţiunilor.

Sanader a negat orice acuzaţie, spunând că procesul este unul motivat politic.

Cele mai citite

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...

Persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice

Ministerul Muncii anunță că platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și...

Gabriela Firea: “Sunt absolut convinsă că împreună vom schimba faţa Capitalei”

Gabriela Firea, președintele PSD București și candidatul partidului pentru Primăria Capitalei, și-a exprimat speranța că locuitorii Bucureștiului vor vota pentru un oraș fără gropi,...
Ultima oră
Pe aceeași temă