Fostul premier britanic Tony Blair: Liderii europeni sunt dispuși la un compromis cu Marea Britanie privind libertatea de mișcare

Fostul premier britanic Tony Blair a precizat, sâmbătă, că liderii Uniunii Europene sunt dispuși să schimbe regulile blocului comunitar privind libertatea de mișcare pentru lucrători, ceea ce ar crea o oportunitate pentru Marea Britanie să evite un „Brexit dur''.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

15.07.2017 - 19:37

 

Fostul premier britanic Tony Blair a precizat, sâmbătă, că liderii Uniunii Europene sunt dispuși să schimbe regulile blocului comunitar privind libertatea de mișcare pentru lucrători, ceea ce ar crea o oportunitate pentru Marea Britanie să evite un „Brexit dur'', informează Reuters, potrivit Agerpres.

Tony Blair a mai precizat că alegerea președintelui francez Emmanuel Macron a pus pe masa discuțiilor reforma UE, ceea ce înseamnă că Marea Britanie și blocul comunitar s-ar putea „întâlni la mijloc" în găsirea unui acord care să mențină Londra în interiorul celei mai mari zone comerciale din lume.


„Liderii europeni — bineînțeles, din discuțiile mele — sunt dispuși să ia în considerare schimbări pentru a se pune în acord cu Marea Britanie, inclusiv în privința libertății de mișcare. Opoziția la libertatea de mișcare a persoanelor, odată depășită, e mult mai nuanțată. Francezii și germanii împărtășesc unele dintre îngrijorările britanicilor, în special în privința imigrației, și ar face un compromis în legătură cu libertatea de mișcare", a subliniat fostul premier laburist, într-un articol publicat de Institute for Global Change.

Blair a deplâns faptul că atât Partidul Conservator al premierului Theresa May, cât și Partidul Laburist de opoziție și-au setat pozițiile pe ieșirea din piața unică, fără a explora alternative. „Date fiind miza și ceea ce descoperim zilnic despre costurile Brexit-ului, cum poate fi corect să se elimine deliberat din discuție opțiunea unui compromis între Marea Britanie și UE, astfel încât Marea Britanie să rămână în cadrul unei Europe reformate?", a spus el.


Comentariile lui Blair sunt în contradicție cu poziția de negociere a UE, care subliniază că nu se pot alege beneficiile apartenenței la piața unică a Uniunii Europene, fără să se accepte libertatea de mișcare a lucrătorilor din UE.

Tony Blair a fost prim-ministru timp de zece ani, încheindu-și mandatele în 2007. El și-a dorit să ducă Marea Britanie în zona euro și era de părere că Londra ar trebui să fie unul din liderii din UE, nu să se retragă din blocul comunitar.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...