8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialFostul patriarh al Ierusalimului, închis de trei ani de rivalul său

Fostul patriarh al Ierusalimului, închis de trei ani de rivalul său

Călugărul Irenaeus stă închis de trei ani într-o chilie de la etajul al treilea al Patriarhiei Ortodoxe greceşti, scrie publicaţia americană New York Times. Monahul mai apare din când în când la fereastra zăbrelită, binecuvântând turiştii care se foiesc prin vechiul oraş al Ierusalimului.

Irenaeus era cândva patriarh al Ierusalimului, cea mai înaltă funcţie a Bisericii Ortodoxe, până când a fost înlăturat, în 2005. Fostul patriarh dă vina pe succesorul lui, Theofilos, căruia nu a vrut să-i recunoască autoritatea.

“Episcopul Theofilos a fost învestit patriarh, ilegal şi împotriva Sfintelor Canoane, iar Irenaeus, patriarhul ales legal, a fost înlăturat de la putere. Din ordinul lui Theofilos, monahul este, acum, arestat la domiciliu. Nimeni nu are voie să-l viziteze şi el nu are voie să iasă afară. Theofilos spune că îl va lăsa pe Irenaeus să plece, dar nu îi va permite să se întoarcă”, scrie monahul, la persoana a III-a, pe site-ul pe care i l-au creat susţinătorii lui.

Irenaeus, în vârstă de 71 ani, susţine că nu vrea să-şi părăsească chilia, pentru că nu are nici o garanţie că îi va fi permis să se întoarcă. Acum comunică prin fax şi susţine că “ei (adică actualul patriarh, n.r.) ne obligă să rămânem închişi în chilie”, potrivit New York Times.

Avocatul călugărului, Daniel Robbins, susţine că “aici, nimic nu este autoimpus”. Monahul va rămâne fără adăpost, dacă pleacă, pentru că nu are nici o proprietate, mai spune avocatul lui, care îl reprezintă şi în alt diferend cu Teophilus, care vrea câteva dintre icoanele lui Irenaeus.

Totuşi, reprezentanţii actualului episcop susţin că izolarea lui Irenaeus este una voită. “Faptul că a decis să se închidă în chilie este alegerea lui. Nimeni nu i-a cerut să plece. Dacă ar ieşi din imobil, nimeni nu l-ar împiedica să se întoarcă”, spune unul din consilierii actualului patriarh, Nadir Mugharabi.

Pe de altă parte, fostul patriarh a mai precizat pe site-ul lui că locuieşte în aceeaşi chilie de de 59 de ani şi că, potrivit legilor Vechiului Testament, dacă trăieşti mai mult de 50 de ani în acelaşi loc, respectivul loc îţi aparţine. Deci, cel puţin teoretic, monahul ar trebui să fie primit înapoi dacă iese din chilie, ” însă toate legile sunt încălcate în acest caz”, susţine Irenaeus.

Destituirea ilegală a patriarhului, în urma unei anchete care îl achita

Acest episod ilustrează vechea poveste a proprietăţilor imobiliare şi a politicilor care bântuie Pământul Sfânt de secole, scrie New York Times. Interesele divergente ale oamenilor din interiorul Bisericii, care implică Israelul, Iordanul şi Autoritatea Palestiniană, s-au înteţit în sutele de ani de lupte şi intrigi din interior, spune un membru al comunităţii.

Irenaeus a fost ales în 2001 patriarh al Ierusalimului– poziţie care, în mod normal este pe viaţă. A fost înlăturat patru ani mai târziu, în urma unor acuzaţii legate de oferte imobiliare dubioase. Printre altele, monahul a fost acuzat că a vândut proprietăţi din vechiul oraş, terenuri care aparţineau Patriarhiei şi pe care instituţia le închiria unor companii străine, care acţionau ca paravan pentru un grup de antreprenori evrei. Teritoriile respective au fost anexate de Israel după războiul din 1967, însă palestinienii nu au recunoscut niciodată această anexare.

Ca proprietară a unor terenuri, inclusiv proprietăţi în centrul Ierusalimului, Patriarhia a încercat să-şi menţină influenţa în zonă. Chiar şi premierul oficial al Israelului are reşedinţa pe pământurile deţinute de Biserica Ortodoxă Greacă.

Elias Khouri, avocat al Bisericii în Ierusalim, a fost unul din cei trei membri ai comitetului numit de Autoritatea Palestiniană să investigheze afacerile imbobiliare. Comisia a ajuns la concluzia că monahul a fost indus în eroare şi a fost victima unei conspiraţii, spune Khoury.

Prin urmare, Theofilos are motive întemeiate să se teamă de Irenaeus şi să-l ţină izolat, susţine Khoury. După finalizarea anchetei, fostul patriarh a fost protejat de poliţie non-stop şi deci împiedicat să acţioneze în orice fel, până când Israelul a recunoscut alegerea lui Theofilos, din primăvara lui 2007. Numirea a fost ratificată de guvernul iordanian şi Autoritatea Palestiniană, aşa cum cer legea şi tradiţia. Din acel moment, Irenaeus, născut pe insula grecească Samos, a rămas închis în chilia lui.

Nu poţi înlocui un patriarh pentru vânzare ilegală de pământ, chiar dacă acest lucru ar fi adevărat. Un patriarh poate fi înlocuit dacă se face vinovat de blasfemie sau erezie, iar schimbarea lui se face în văzul oamenilor. Patriarhul este ales pe viaţă”, explică Irenaeus pe site-ul lui.

Trai de “martir”

Viaţa în aşezământul monahal este foarte strictă şi există un gardian la intrare. Uşa chiliei lui Irenaeus este închisă cu cheia, pe care monahul nu o are. Avocatul lui susţine că l-a vizitat doar de trei ori în ultimele luni, şi numai cu un ordin judecătoresc, potrivit New York Times.

Pentru mâncare şi medicamente, călugărul se bazează pe bunăvoinţa unui localnic, un musulman cu o prăvălie, care îi pune cele necesare într-un coş legat cu funie, noaptea, iar Irenaeus îl ridică printre zăbrelele de la geamul chiliei.

Mugharabi, consilierul lui Teofilos, susţine că este alegerea personală a monahului şi că, de fapt, el apărea pe lista celor care trebuiau să primească mâncare şi că a refuzat ajutorul.

Călugărul spune că ce i se întâmplă acum este un fel de martiriu, impus de forţele ostile, care caută să-l anihileze fizic şi psihic. Fostul patriarh îl învinuieşte pe Theofilos, “pe care istoria ecleziastică îl va păstra sub numele de trădător”, susţine Irenaeus, citat de New York Times.

Problema este că patriarhii vin din Grecia. Sunt străini, nu sunt arabi şi nu ne înţeleg problemele”, spune un şofer palestinian de taxi, care face naveta între Bethleem şi West Bank, malul de vest al Iordanului. După o procesiune şi o ceremonie, care evocă botezul Mântuitorului, oficiate de Theofilos, pelerinii se scufundă în apele Iordanului şi uită de toate disensiunile.

 

 

 

Cele mai citite

Real Madrid își continuă drumul către titlul cu numărul 15 în Liga Campionilor. Va întâlni pe Bayern Munchen în semifinale

Real Madrid s-a calificat în semifinalele Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Manchester City cu scorul de 4-3, la loviturile de...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă