8.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialFiliera terorii via madrassa?

Filiera terorii via madrassa?

In timp ce la Londra panica s-a instaurat din nou dupa o explozie in metrou sute de militanti islamisti erau interogati ieri de politia pakistaneza in cadrul anchetei de descoperire a pistelor legate de atentatul de la Londra. Peste 228 de militanti islamisti, printre care numerosi responsabili religiosi, au fost arestati in ultimele zile in cadrul unei ample operatiuni in Pakistan, dar autoritatile au precizat ca nu se descoperise inca nici o bresa si nici o arestare nu avea legatura cu Londra.
In orice caz, au precizat responsabilii serviciilor de securitate, operatiunea politiei contra scolilor coranice Ð madrassas Ð si a birourilor organizatiilor militante, care decurg intr-un climat tensionat, vor continua. Seful statului pakistanez, generalul Musharraf, s-a adresat aseara natiunii printr-un discurs televizat. Supus unor puternice presiuni internationale dupa dezvaluirile privind sejururile in Pakistan a trei dintre autorii identificati ai atentatelor de la Londra, liderul pakistanez a facut de doua ori apel cetatenilor sa lanseze un “jihad” (razboi sfant) contra extremismului religios ce infloreste in tara.

Opozitia islamista se mobilizeaza

Dar opozitia islamista, afectata de acest val de arestari, si-a chemat la randul ei partizanii la o manifestatie vineri in intreaga tara pentru a protesta contra “unei conspiratii mondiale impotriva islamului”, apreciind intr-un comunicat ca generalul Musharraf a reluat represiunea contra seminariilor religioase si arestarile responsabililor religiosi si ale studentilor pentru a face pe plac Washingtonului si Londrei.

Nici o urma despre cei trei

Anchetatorii pakistanezi se straduiesc sa dea de urmele celor trei autori ai atentatelor de la Londra care au efectuat sejururi in Pakistan, doi dintre ei, Shahzad Tanweer si Mohammed Sidique Khan, vizitand Pakistanul in iulie 2003. Cei doi au venit impreuna, dar apoi li s-a pierdut urma, nefiind gasiti inregistrati la nici un hotel, fiind cautati si la cateva scoli coranice. Serviciile pakistaneze de imigrare au stabilit ca cei doi au mai venit in Pakistan si pe 19 noiembrie 2004 pe aeroportul international Karachi, la bordul unui avion al Turkish Airlines, venind din Istanbul. Ei au plecat din tara pe 8 februarie trecut.
Al treilea autor identificat, Hasib Hussein, 18 ani, a venit la Karachi pe 15 iulie 2004 cu un avion al liniilor saudite din Riad, dar plecarea sa din Pakistan nu a fost inregistrata. Ancheta continua.

Cele mai citite

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Serviciile germane de informații suspectează Rusia de finanțarea partidelor regionale de extremă dreapta

Agenția germană de informații interne a cerut luni autorităților de la Berlin să îi acorde mai multe puteri pentru a putea monitoriza fluxurile financiare,...

Premierul Ciolacu a convocat brusc o ședință de guvern

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, pe neașteptate, o ședință de guvern, pentru ziua de marți, 23 aprilie 2024. Potrivit Guvernului României, ședința Executivului începe la...
Ultima oră
Pe aceeași temă