25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialFemeile-lider ale lumii

Femeile-lider ale lumii

Conservatoarea Angela Merkel a devenit ieri a cincea femeie din lume aflata in functia de sef de guvern, fiind si singurul sef de guvern din Europa. Celelalte state conduse in prezent de o femeie sunt:
– Noua Zeelanda: HELEN CLARK, care i-a succedat in decembrie 1999 in fruntea guvernului de la Wallington lui Jenny Shipley, prima femeie prim-ministru din istoria tarii.
– Bangladesh: BEGUM KHALEDA ZIA conduce din nou aceasta tara cu majoritate musulmana din octombrie 2001. In martie 1991 fusese prima femeie numita sef al executivului in Bangladesh.
– Sao Tome si Principe: MARIA DO CARMO SILVEIRA, guvernator al Bancii centrale, a fost numita in iunie 2005 prim-ministru, conducand guvernul acestui arhipelag lusofon din golful Guineii.
– Mozambic: LUISA DIOGO, numita prim-ministru in februarie 2004, fiind prima femeie din istoria tarii care conduce un guvern.
In lume, alte cinci femei au fost alese in mod democratic pentru a ocupa postul de sef de stat:
– Filipine: GLORIA ARROYO conduce tara din ianuarie 2001.
– Finlanda: TARJA HALONEN, aleasa in februarie 2000 presedinte al Republicii, devenind prima femeie sef de stat.
– Irlanda: MARY MCALEESE, aleasa in octombrie 1997 presedinte al Republicii Irlanda, fiind realeasa pe 1 octombrie 2004.
– Letonia: VAIRA VIKE-FREIBERGA, prima femeie aleasa sef de stat in Europa de Est, a preluat functia in iulie 1999.
– Liberia: ELLEN JOHNSON SIRLEAF a castigat al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din 8 noiembrie, obtinand 59,4%, dar nu va putea fi proclamata sef al statului decat dupa examinarea recursului adversarului sau, George Weath, care a obtinut doar 40,6% din sufragii. Ea va deveni prima femeie aleasa presedinte al unui stat de pe continentul african.
– MARGARET THATCHER, supranumita Doamna de Fier, a fost singura femeie-premier din istoria Marii Britanii si totodata seful de guvern britanic aflat in functie pe cea mai mare perioada din secolul al XX-lea: 11 ani si 209 zile (mai 1979-noiembrie 1990).
– In Franta, EDITH CRESSON a ocupat fotoliul de premier pentru o perioada scurta – 323 de zile (mai 1991-aprilie 1992). Iar Sri Lanka a fost statul care in 1960 a devenit primul din lume condus de o femeie, SIRIMAVO BANDARANAIKE.

Cele mai citite

Azi încep depunerile de candidaturi pentru alegerile locale

Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de astăzi până pe 30 aprilie, ora 23:59, să depună...

Ce este foliculita, cum o tratăm și cum o putem preveni

Ce este foliculita? Foliculita este o afecțiune comună, în general benignă, a pielii în care foliculul de păr devine infectat/inflamat și formează o pustulă...

Ce Este TOKERO Level Up Token? Tot Ce Trebuie Să Știți + Bonus!

Crypto exchange-ul românesc Tokero nu numai că și-a consolidat poziția pe piața financiară digitală, dar se pregătește să facă un pas uriaș înainte cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă