15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialFederica Mogherini: Cei care au jucat un rol în lovitura de stat...

Federica Mogherini: Cei care au jucat un rol în lovitura de stat din Turcia să aibă un proces corect

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a declarat, marţi, că toţi cei care au jucat un rol în lovitura de stat din Turcia trebuie să fie supuşi unui proces corect, afirmând că UE este preocupată de suspendarea a 28 de primari aleşi şi numirea unor înlocuitori.

''Am spus foarte clar (la Ankara-n.r.) că Turcia trebuie să reangajeze din nou foarte puternic faţă de principiile şi valorile care stau la baza democraţiei pe care a protejat-o şi a apărat-o poporul turc în noaptea de 15 iulie'', a declarat înaltul reprezentat al Afacerilor Externe al UE, Federica Mogherini, în plenului Parlamentului European, privind situaţia din Turcia.

Potrivit Mediafax, Federica Mogherini a afirmat că cei care au jucat un rol în lovitura de stat din Turcia trebuie aduşi în faţa justiţiei şi trebuie să aibă parte de un proces corect, iar condiţiile de detenţie să fie mereu analizate.

''Statul de drept, libertăţile, pluralismul, inclusiv şi drepturile care sunt esenţa democraţiei, inclusiv garanţia că toată lumea are dreptul la un proces onest, corect. După intrarea în vigoare a stării de urgenţă foarte mulţi judecători şi procurori au fost suspendaţi şi arestaţi, foarte multe staţii de presă au fost închise, foarte mulţi jurnalişi au fost închişi. Şi este foarte important ca toţi cei care au jucat un rol în încercarea de lovitură de stat să fie aduşi în faţa justiţiei, dar să fie supuşi unui proces corect, iar dreptul la un proces corect trebuie să fie respectat pentru fiecare în parte. Toţi trebuie să aibă accces la un judecător, la membrii familiei şi trebuie să fie analizate mereu condiţiile de detenţie. Este important să existe un proces independent'', a spus Mogherini, încurajând cooperarea dintre autorităţile turce şi Consiliul Europei pe marginea acestei probleme.

Ea a reiterat îngrijorarea UE privind suspendarea celor 28 de primari aleşi şi numirea unor înlocuitori. "Ne preocupă suspendarea a 28 de primari aleşi şi numirea unor înlocuitori pentru că ne gândim că populaţia acestor localităţi ar fi putut să îşi aleagă noi primari conform legilor existente în Turcia'', a subliniat şefa diplomaţiei europene.

Autorităţile turce au revocat duminică din funcţie 28 de primari din comunele din sud-estul ţării, o regiune majoritar kurdă, în urma unor acuzaţii că ar avea legături cu separatiştii sau cu autorii loviturii de stat eşuate, potrivit Le Figaro. Douăzeci şi patru dintre aceste municipalităţi erau administrate de către Partidul Democratic al Poporului (HDP), o formaţiune prokurdă. "Această reorganizare ilegală, care dispreţuieşte voinţa alegătorilor şi face ca autoriăţile locale alese şi instituţiile să fie inutile, nu are nicio bază pentru noi", a comunicat HDP, care neagă că ar avea vreo legătură cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Replica lui Nicușor Dan pentru Cristian Popescu Piedone care s-a declarat interlop: „ Știm toți”

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, i-a replicat lui Cristian Popescu Piedone tot cu un mesaj inscriptionat pe tricou dupa ce acesta s-a afisat vineri cu...

Beat la volan, cu 218 km pe oră în localitate

Un șofer în vârstă de 41 de ani din Craiova a fost prins de polițiști conducând băut la volan și cu o viteză de...
Ultima oră
Pe aceeași temă