15.4 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialFazio, in plina furtuna

Fazio, in plina furtuna

Guvernatorul Bancii Italiei, Antonio Fazio, se afla ieri intr-o situatie deloc de invidiat, dupa anuntarea de catre presa a deschiderii unei anchete judiciare dictate de Tribunalul din Milano, fiind acuzat de delict de implicare in afacerea de rascumparare a Bancii Antonveneta.

Procuratura milaneza ii reproseaza lui Fazio faptul ca a furnizat informatii confidentiale unor membri ai conducerii Bancii Populare Italiene (PBI), permitandu-le acestora sa preia controlul asupra actiunilor de la Antonveneta in momentul cand aceasta urma sa faca obiectul unei licitatii.
Ieri, ministrul italian al economiei, Giulio Tremonti, i-a cerut din nou lui Fazio “sa se demita”, iar premierul Silvio Berlusconi a anuntat ca marti va avea loc o sedinta extraordinara a cabinetului in vederea studierii reformei statutului Bancii Italiei. Tremonti a anuntat ieri intentia de a modifica prin lege statutul guvernatorului Bancii Italiei, urmand sa o supuna guvernului dupa consultari in Parlament si cu acordul opozitiei.
Ambitios si convins de drepturile sale, guvernatorul Fazio, 69 de ani, refuza sa demisioneze, in pofida implicarii sale in acest scandal financiar a carui amploare afecteaza credibilitatea institutiei si a tarii. El continua sa fie unul dintre oamenii cei mai puternici din Italia si conteaza pe sustinerea mediilor politic, financiar si al Vaticanului.
Totul a pornit de la un “raid” lansat in vara de “tinerii lupi” ai capitalismului italian pentru a prelua doua banci si cotidianul Corriere della Sera. Numai ca afacerea a esuat intr-un mare scandal international, iar omul care a orchestrat tripla batalie financiara, fostul patron al Bancii Populare Italiene (BPI), Gianpiero Fiorani, amic cu guvernatorul Fazio, se afla de marti la racoare pentru operatiuni ilicite in sanul propriei banci.

Cele mai citite

Ciolacu reafirmă că alianța PSD-PNL îl are pe Cătălin Cîrstoiu candidat la Primăria generală a Capitalei

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, afirmă că în prezent Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria generală a Capitalei, potrivit spotmedia.ro. El a subliniat că...

SUA va prelungi un program de supraveghere electronică și telefonică în străinătate

Senatul SUA a aprobat sâmbătă prelungirea unui program de supraveghere electronică şi telefonică în străinătate, utilizat pe scară largă de serviciile de informaţii americane,...

Tesla reduce cu 2.000 de dolari prețurile modelelor Y, X și S în SUA

Tesla a redus prețurile din SUA ale vehiculelor sale Model Y, Model X și Model S cu 2.000 de dolari fiecare, la câteva zile...
Ultima oră
Pe aceeași temă