13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFamilia regală a Spaniei, într-o vizită oficială în Marea Britanie. Regele Felipe...

Familia regală a Spaniei, într-o vizită oficială în Marea Britanie. Regele Felipe VI, despre Gibraltar: Sper că vom găsi soluţia acceptabilă pentru toţi

Familia regală a Spaniei se află într-o vizită oficială de trei zile în Marea Britanie, unde au fost întâmpinați de Regina Elisabeta a II-a, potrivit Mediafax.

Cei doi monarhi spanioli au fost invitaţi de onoare miecuri seară la banchetul organizat de regina Elisabeta a-II-a la Palatul Buckingham. La eveniment au participat Elisabeta a-II-a, ducele si ducesa de Cornwall, ducele şi ducesa de Cambridge şi prinţul Harry.

Regele Felipe al IV-lea şi-a exprimat încrederea că ţara sa şi Marea Britanie vor depăşi diferendele în ceea ce priveşte Gibraltarul şi vor găsi o soluţie "acceptabilă pentru toţi cei implicaţi".Disputa pe Gibraltar este una veche, ambele state susţinând că le aparţine.

Premierul britanic Theresa May declara anul acesta că suveranitatea Gibraltarului nu este un element de discuţie în cadrul negocierilor pentru Brexit. De asemenea, fostul lider conservator Lord Howard a declarat că Marea Britanie este gata să apere Gibraltarul la fel cum în urmă cu 35 de ani a apărat Insulele Falkland în tipul războiului cu Argentina.

Fabian Picardo, şeful Guvernului regional din Gibraltar, a declarat, la rândul său, că teritoriul britanic doreşte să aparţină în continuare de Marea Britanie, mesaj ce trebuie să fie evident în orice capitală a UE, adăugând că regiunea "nu este o monedă de schimb" în cadrul negocierilor pentru Brexit.

Gibraltarul se află în Europa de sud-vest, la sud de Spania, mărginind strâmtoarea Gibraltar, care leagă Mediterana cu Oceanul Atlantic. Gibraltar este teritoriu britanic, singurul de peste mări situat în Europa.

Deşi suveranitatea britanică a fost oficializată prin tratatul de la Utrecht în 1713 şi Gibraltar a devenit o colonie britanică în 1830, Spania a avut întotdeauna "împotriviri" la ideea de proprietate din Marea Britanie. Două referendumuri – în 1967 şi 2002 – au arătat că majoritatea covârşitoare a rezidenţilor din Gibraltar doresc să rămână britanici. Peninsula, care numără aproximativ 30.000 de rezidenţi, a votat la referendumul din iunie 2016 pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană.

Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Atentat Moscova: bilanțul atacului a ajuns la 143 de morți

Bilanţul atentatului comis în suburbia Moscovei săptămâna trecută a urcat miercuri la 143 de morţi, potrivit unui nou raport comunicat de autorităţile ruse, atacul...

Irina Begu, în sferturile de finală ale turneului WTA din Antalya

Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 125 de la Antalya, după ce a învins-o în două seturi pe croata...
Ultima oră
Pe aceeași temă