9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialEuropol cere controale mai dure după semnalarea unui milion de tranzacții bancare...

Europol cere controale mai dure după semnalarea unui milion de tranzacții bancare care ar urmări spălarea de bani

Europol, agenția europeană de poliție, cere controale mai stricte în privința tranzacțiilor bancare, în urma unui raport din care reiese că majoritatea cazurilor de spălare de bani din Uniunea Europeană rămân neinvestigate, în pofida semnalelor venite de la instituțiile bancare, transmite Reuters citată de Agerpres.

Băncile europene au semnalat aproape un milion de tranzacții suspecte de spălare de bani în 2014, ultimul an pentru care sunt disponibile date, cu 17% mai multe decât în 2013 și cu peste 66% mai multe decât în 2006, a precizat marți Europol.

Din aceste cazuri, numai 10% au fost investigate, Europol cerând acum băncilor să amelioreze datele puse la dispoziția instituțiilor de aplicare a legi pentru urmărirea cazurilor.

Doar în Italia, de pildă, Europol a descoperit că sumele de bani implicate în astfel de tranzacții s-au ridicat la 164 miliarde de euro în 2014, aproximativ o zecime din economia țării.

Potrivit lui Robin Wainwright, directorul Europol, banii implicați în astfel de tranzacții provin mai ales din trafic de droguri și există o creștere a numărului de organizații specializate în spălare de bani, care percep un comision pentru serviciile lor.

'Traficul de droguri este în continuare cea mai cel mai mare sector infracțional. Acești bani trebuie să intre în sistem. Ei sunt folosiți pentru a finanța stilul de viață al 'nașilor' infractori', a explicat Wainwright.

Două treimi din tranzacțiile suspecte de spălare de bani în Europa au provenit din Marea Britanie și din Olanda, potrivit raportului, o situație datorată în mare parte existenței celor două mari centre financiare de la Londra și Amsterdam.

În Marea Britanie au fost raportate în 2014 peste 350.000 de cazuri suspecte (cu aproape 66% mai multe decât în 2006), în timp ce în Olanda numărul lor a fost de 277.000.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă