Erdogan se întâlnește, joi, la Bruxelles, cu Donald Tusk și Jean-Claude Juncker. Relațiile UE - Turcia, pe agenda întrevederii

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se vor întâlni, joi, cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, la Bruxelles, pentru a discuta relațiile dintre UE și Turcia.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 19.05.2017 - 20:46

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se vor întâlni, joi, cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, la Bruxelles, pentru a discuta relațiile dintre UE și Turcia, informează Associated Press, citat de Mediafax.

Potrivit sursi citate, relațiile dintre UE și Turcia s-au înrăutățit, după lovitura de stat eșuată, în ciuda existenței unui acord pentru limitarea fluxului de persoane care fug de război şi sărăcie pentru a se refugia în centrul Europei. În acest context, oficialii UE şi-au exprimat, în repetate rânduri , îngrijorarea cu privire la situaţia drepturilor omului în Turcia şi la situaţia politică, în condiţiile în care mii de oameni, inclusiv jurnalişti şi activişti, au fost arestaţi.

Tot vineri, şeful celui mai înalt organism european pentru drepturile omului le-a solicitat instanţelor din Turcia să respecte standardele juridice europene în ancheta care vizează mii de oameni acuzaţi de implicare în lovitura de stat. Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a declarat că „nu ar fi in interesul Turciei dacă instanţele nu respectă standardele europene, iar Turcia riscă mii şi mii de condamnări din partea Curţii Europene a Drepturilor Omului".

Preşedintele Turciei a avut declaraţii considerate insultătoare la adresa unor ţări din UE, precum Germania şi Olanda, pe care le-a comparat cu regimul nazist. Totodată, Erdogan a sugerat că va încerca să reinstituie pedeapsa cu moartea, măsură care contravine legislaţiei europene. Turcia şi-a depus candidatura pentru accederea la Blocul comunitar.

Referendumul din 16 aprilie din Turcia privind reformele constituţionale, în urma căruia prerogativele preşedintelui au fost extinse, a generat, de asemenea, dezamăgire şi dezaprobare în cadrul Uniunii Europene.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...