Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Erdogan dă lovitura în Parlament

Pentru şeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, nimic nu are importanţă în afara modificării Constituţei pentru a se dota cu puteri prezidenţiale sporite, fără alte contra-puteri. Din cauza amânării acestui obiectiv „prezidenţial“ a fost mazilit „vizirul“ Ahmet Davutoglu.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 22.05.2016 - 22:40

Pentru şeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, nimic nu are importanţă în afara modificării Constituţei pentru a se dota cu puteri prezidenţiale sporite, fără alte contra-puteri. Din cauza amânării acestui obiectiv „prezidenţial“ a fost mazilit „vizirul“ Ahmet Davutoglu.

Erdogan a accelerat drumul său spre hiperpreşedinţie şi fără să mai recurgă la un referendum, Parlamentul a aprobat vineri – prin vot secret – puteri sporite pentru preşedinte, care a evocat un „vot istoric“. Legislativul turc a mai aprobat un proiect controversat de reformă pentru ridicarea imunităţii deputaţilor vizaţi de proceduri judiciare, principalul partid pro-kurd acuzând o manevră a guvernului pentru înlăturarea aleşilor săi.

Textul a fost adoptat prin vot secret fără referendum şi deschide calea urmăririi în justiţie a 138 de deputaţi, din care 50 (din 59) ai Partidului democratic al poporului (HDP, pro-kurd). Slăbirea HDP ar putea bulversa echilibrul puterilor în Parlament în favoarea formaţiunii puterii, Partidul Justiţiei şi Dreptăţii (AKP).

Totul s-a accelerat după înlăturarea premierului Ahmet Davutoglu, care şi-a anunţat demisia din fruntea Executivului şi a renunţat şi la cea de şef al partidului AKP, la putere, Binali Yildirim, ministrul Transporturilor şi un favorit al lui Erdogan, a fost desemnat candidat unic pentru a-i succeda în fruntea guvernului şi a AKP.

Yildirim este perceput ca un aliat mult mai docil decât Davutoglu, care s-a opus şefului statului în mai multe dosare şi a amânat referendumul pentru modificarea Constituţiei, dorită de Erdogan pentru a transforma Turcia în republică prezidenţială.

Observatorii estimează că principala misiune a viitorului şef de guvern va fi să ducă la bun sfârşit proiectul schimbării Constituţiei dorită de Erdogan pentru transferarea esenţialului puterilor Executivului către preşedinte.

Puţin după anunţarea retragerii lui Davutoglu, Binali Yildirim lansase „Şi acum, drum regimului prezidenţial!“ Fuat Keyman, directorul grupului Policy Center din Istanbul, a precizat că „funcţia de prim-ministru şi-a schimbat sensul“. „Preşedintele devine şeful Executivului, iar premierul va fi doar o rotiţă funcţională în Executiv şi va lucra cu şi pentru preşedinte“.  

Citește totul despre:

Comentarii

loading...