8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialElicopter moldovean, CAPTURAT de talibani. Patru persoane au murit

Elicopter moldovean, CAPTURAT de talibani. Patru persoane au murit

UPDATE 14.07: Patru persoane au murit în urma capturării marți seara a elicopterului MI-17 în provincia Faryab, din nordul Afganistanului, relatează Jurnal.md. 

UPDATE 11.10: Trei oameni au murit în Afganistan, inclusiv un moldovean, după ce talibanii au atacat un  elicopter moldovean privat, la bordul căruia se aflau trei moldoveni şi 18 afgani, a anunţat premierul interimar Gheorghe Brega după o şedinţă de urgenţă a Guvernului, conform Mediafax. 

“Este un elicopter privat care operează în Afganistan prin contract cu alte firme private. Nu este elicopter al ONU. La bord s-au aflat 21 de persoane, dintre care trei sunt moldoveni. Erau 18 pasageri afgani. Elicopterul probabil că a fost doborât într-o regiune unde se află mulţi tadjici, kîrgîz. Când a aterizat elicopterul, majoritatea pasagerilor erau vi“, a declarat Brega după şedinţa de urgenţă a Guvernului pe această temă, citat de ProTV Chişinău.

Brega a subliniat că “talibanii au atacat cu armele”, iar “trei persoane sunt decedate”.

Se presupune că un moldovean este decedat. Am solicitat ajutorul ţărilor prietene (prezente) în Afganistan, cum ar fi Statele Unite şi România”, a anunţat premierul moldovean, precizând că autorităţile moldovene au solicitat ajutorul Statelor Unite “pentru că ei, acolo, deţin controlul la eliberarea ostaticilor”.

De asemenea, premierul moldovean a “scăpat” şi o inadvertenţă, potrivit ProTV Chişinău.

“Talibanii i-au luat (pe moldoveni) drept americani pentru că vorbeau… rusă”, a declarat el, citat de postul moldovean.

Potrivit Unimedia, Brega a anunţat că Chişinăul se află în legătură cu structurile internaţionale pentru a primi informaţii referitoare la elicopterul implicat în incidentul din Afganistan.

UPDATE 8.58: Elicopterul moldovean capturat de talibani nu lucra pentru Misiunea ONU de Asistenţă în Afganistan (UNAMA), a declarat marţi Farhan Hak, un adjunct al unui purtător de cuvânt al ONU, pentru agenţia rusă Tass, potrivit Agerpres. 

Postul moldovean Publika a anunțat că un elicopter de tip Mi-8, aparţinând firmei moldovene Valan International Cargo Charter, ar fi participat la o operaţiune ONU de menţinerea păcii în Afganistan. 

UNAMA nu este o misiune de menţinerea păcii, ci este autorizată să susţină autorităţile afgane în procesul naţional de reconciliere, să monitorizeze situaţia drepturilor omului în ţară şi să coordoneze efortul umanitar.

——-

Elicopterul unei companii din Republica Moldova, cu trei cetățeni la bord, a fost capturat de talibani, marți seară, în Afganistan, potrivit publika.md.

Autoritățile moldovene au precizat că persoanele capturate sunt în viață, iar în aceste momente se negociază eliberarea lor. Moldovenii capturaţi, membri ai echipajului, sunt Oleg Groza, Mihail Crihan şi Ion Buruiană. 

Elicopterul a fost capturat în regiunea Faryab, din Afganistan, controlată de talibani.

Ministrului în exerciţiu de Interne, Oleg Balan, a declarat că aparatul de zbor care aparţinea unei companii private din Moldova participa la misiuni de pacificare în Afganistan sub egida ONU.

Sursa: publika.md

“A fost doborât sau a fost nevoit să facă o aterizare forţată în Afganistan. Este un elicopter, care asigură transportarea persoanelor sub mandatul Organizaţiei Naţiunilor Unite în Afganistan. Unul din piloţi a reuşit să anunţe compania că au fost forţaţi să aterizeze şi din primele informaţii că au nimerit în plen la opoziţia afganeză“, a spus ministrul Oleg Balan. 

Compania în proprietatea căreia se află elicopterul,  Valan International Cargo Charter, activează de ani buni pe piaţa aeronautică şi se bucură de o reputaţie bună, potrivit Autorităţii Aeronautice Civile. 

“Are câteva contracte cu Naţiunile Unite. Activitatea lor se desfăşoară în Afganistan în baza de contracte, care sunt toate legale. “Valan”, desigur, are certificate. E o companie destul de sigură”, a  spus şeful Autorităţii Aeronautică Civilă, Mircea Maleca.

Ministerul de Externe a solicitat Misiunii Permanente a Republicii Moldova pe lângă ONU să obțină, în regim de urgență, informaţii de la Misiunea ONU de menținere a păcii în Afganistan, privind soarta celor trei moldoveni.

 

 

 

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă