Două nave ale pazei de coastă chineze au intrat în apele teritoriale ale Japoniei

Două nave ale pazei de coastă chineze au intrat sâmbătă în apele teritoriale ale Japoniei, la nord de insula Kyushu, într-o zonă locuită

Share

Adrian Bărbulescu 0 comentarii

Actualizat: 16.07.2017 - 08:15

Două nave ale pazei de coastă chineze au intrat sâmbătă în apele teritoriale ale Japoniei, la nord de insula Kyushu, într-o zonă locuită.

A fost primul incident de acest gen în confirmat de Guvernul de la Beijing, a informat paza de coastă niponă, care le-a cerut intrușilor să părăsească zona. Ministerul chinez al Apărării a fost anunțat că una din navele Chinei a pătruns la ora locală 11,50 în apele teritoriale japoneze în apropierea extremității sudice a insulei Tsushima, în apropiere de Kyushu. Nava chineză a ieșit din apele teritoriale în jur de ora 12,20, după ce paza de coastă a Japoniei i-a cerut acest lucru prin radio.

Aceeași navă și încă una din China au intrat apoi, la orele 15,50, în apele Japoniei, la aproximativ 19 km la nord de insula Okinoshima; ambele au ieșit în jurul orei 17,00.

Navele chineze intră frecvent în apele teritoriale ale Japoniei în jurul insulelor nelocuite Senkaku din Marea Chinei de Est, controlate de Tokyo, dar revendicate de Beijing. Kyushu este însă a treia insulă ca mărime din arhipelagul nipon, iar Tsushima se află aproximativ la jumătatea distanței dintre Kyushu și extremitatea Peninsulei Coreea.

Conform Convenției ONU și legislației maritime internaționale, vasele oricărei țări pot naviga în apele teritoriale ale altora dacă nu periclitează securitatea.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...