16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDosarul de extrădare a lui Fethullah Gulen, gata în 10 zile

Dosarul de extrădare a lui Fethullah Gulen, gata în 10 zile

Turcia se aşteaptă să finalizeze într-o săptămână până la 10 zile dosarul prin care va cere extrădarea din SUA a predicatorului Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că s-ar afla în spatele unui puci eşuat, a declarat sâmbătă ministrul de externe Mevlut Cavusoglu, citat de Reuters.

 Cavusoglu a declarat într-un interviu la postul privat NTV că legătura dintre militarii implicaţi în lovitura de stat eşuată din 15 iulie şi reţeaua extinsă a lui Gulen de susţinători este"foarte clară", adăugând că Turcia va face tot ceea ce este "politic şi legal" cu putinţă pentru a obţine extrădarea lui Gulen.

 Predicatorul, în vârstă de 75 de ani, neagă orice implicare în puciul ratat, iar SUA au pus în vedere Turciei, aliat în NATO, că este nevoie de dovezi clare ale implicării lui Gulen în puci înainte de a-l putea extrăda. Juriştii sunt de părere că un eventual proces de extrădare ar putea dura ani buni.

 Pe de altă parte, autorităţile turce au închis peste 1.700 de centre private, de la spitale la universităţi, acuzate de legături cu reţelele lui Gulen, potrivit primului decret al guvernului turc emis în contextul stării de urgenţă, scrie EFE. În document se menţionează că autorităţile au închis 35 de spitale private, 1.043 licee şi cămine private pentru studenţi, 1.229 de fundaţii, 19 sindicate şi 15 universităţi private care aparţin sau au legături cu reţeaua lui Gulen, pe care guvernul o denumeşte FETA (Organizaţia Teroristă Fethullah Gulen), potrivit siglei în limba turcă.

 "Toate aceste instituţii închise aparţin fără niciun dubiu FETA. Nu există alt grup afectat de această decizie şi nici nu va exista", a declarat vicepremierul turc Nurettin Canikli la postul de televiziune CNN Turk, adăugând că proprietăţile acestor centre vor fi gestionate de către stat. Studenţii din şcolile şi universităţile închise vor fi transferaţi la instituţii similare de stat, unde vor trebui să plătească tot atât cât plăteau pentru şcolarizare şi în centrele private.

 Pe de altă parte, parchetul din Ankara a anunţat sâmbătă că a pus în libertate circa 1.200 de militari arestaţi în cadrul anchetei privind puciul ratat. "Într-o primă etapă, circa 1.200 de militari au fost puşi în libertate (…), este vorba exclusiv de militari fără grad", a declarat procurorul Harun Kodalak.

 În schimb, guvernul turc a prelungit sâmbătă perioada de detenţie provizorie a suspecţilor de la 4 la 7-8 zile. "Într-o primă fază, perioada de arest (înainte de punerea sub acuzare) va fi de 7-8 zile; dacă este nevoie, se va putea prelungi", a spus vineri ministrul justiţiei Bekir Bozdag.

Şi această decizie a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit noii dispoziţii, întâlnirile deţinuţilor cu avocaţii lor ar putea fi limitate de către autorităţi, care în plus vor avea dreptul să înregistreze şi să se folosească de conversaţiile dintre acuzaţi şi avocaţi. Doar soţii şi rudele până la gradul doi au permisiunea să-i viziteze pe cei arestaţi.

 În fine, decretul mai stabileşte că angajaţii însărcinaţi cu punerea în aplicare a deciziilor luate în timpul stării de urgenţă nu vor putea fi traşi la răspundere pentru acţiunile lor şi nu vor putea primi pedepse de ordin penal, administrativ sau financiar. Decretul a intrat în vigoare sâmbătă şi niciuna dintre deciziile comunicate nu vor putea şi blocate printr-o decizie judecătorească.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Cât timp ar trebui să dureze plimbarea câinelui?

Plimbarea zilnică a câinelui oferă numeroase beneficii pentru sănătatea mentală, emoțională și fizică pentru aproape toți câinii. Plimbările oferă exerciții fizice, care sunt bune...
Ultima oră
Pe aceeași temă