19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialDonald Trump va fi al 45-lea președinte al SUA. După votul electorilor...

Donald Trump va fi al 45-lea președinte al SUA. După votul electorilor de luni, el a promis că va munci din greu și va fi președintele tuturor

Donald Trump a depășit necesarul de 279 de voturi în Colegiul Electorilor de luni și a făcut încă un pas în procedura oficială de a deveni președinte al SUA. El a primit 304 voturi, iar contracandidata sa Hillary Clinton a avut doar 227. Alți șapte electori au votat pentru alți candidați, astfel că Trump a pierdut două voturi, iar Clinton patru, relatează CNN.

Rezultatul înseamnă că Donald Trump, care a pierdut votul popular cu mai mult de două procente în favoarea lui Clinton, va fi al 45-lea președinte al SUA. Rezultatele vor fi certificate oficial pe 6 ianuarie, în plenul Congresului.

După anunțarea rezultatului, Donald Trump a declarat că aceste alegeri reprezintă mișcarea susținută de milioane de femei și bărbați care muncesc din greu și care au făcut posibilă schimbarea.

”Odată cu acest pas istoric, putem privi către viitorul luminos pe care-l avem în față. Voi munci din greu pentru a uni statele noastre și pentru a fi președintele tuturor americanilor. Împreună, vom face America grozavă din nou”, a declarat Donald Trump.

El a susținut că victoria sa electorală este ”una zdrobitoare, istorică pentru democrația” americană, ținând cont de faptul că Hillary Clinton a câștigat, de fapt, votul popular cu o diferență de aproape trei milioane de voturi, făcându-l pe Trump cel mai slab câștigător din 1876 încoace.

În timpul desfășurării acestui ultim proces de votare, americanii anti-Trump au protestat încercând să convingă electorii să oprească accesul republicanului la Casa Albă. 

Peste 200 de manifestanţi au înfruntat gerul în Pennsylvania, scandând “Nu Trump, nu KKK, nu SUA fasciste!” şi “Nu trădării, nu lui Trump!”.

Protestatari s-au strâns şi în Colorado, Georgia, Carolina de Sud, Virginia, Texas şi Nebraska.

Al 45-lea președinte al SUA, succesorul lui Barack Obama, republicanul Donald Trump se va instala la Casa Albă pe 20 ianuarie, printr-o ceremonie oficială.

————

Statele Unite au un sistem electoral federal, cu electori reprezentând circumscripţii, preşedintele fiind desemnat de Colegiul Electoral, conceput ca filtru democratic. Democrata Hillary Clinton este al doilea candidat la preşedinţie din ultimele cinci scrutinuri care câştigă votul popular, dar pierde la nivelul Colegiului Electoral, ratând astfel funcţia de preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

Sistemul electoral american este specific unei naţiuni federale cu două partide principale, fiind construit astfel încât fiecare circumscripţie să fie bine reprezentată şi pentru evitarea unor situaţii-limită. Cetăţenii americani nu aleg preşedintele în mod direct, ci desemnează electori federali. Fiecare dintre cele 50 de state şi Districtul Columbia sunt reprezentate proporţional în Colegiul Electoral federal care desemnează preşedintele. Numărul electorilor fiecărui stat este egal cu cel al reprezentanţilor în Congres, fiind în total de 538, corespunzând cu 435 de membri ai Camerei Reprezentanţilor, 100 de senatori, plus trei reprezentanţi ai Districtului Columbia. Cei 538 de membri ai Colegiului Electoral, ţinând cont în general de voturile din fiecare circumscripţie, aleg preşedintele SUA prin vot majoritar, respectiv cu cel puţin 270 de voturi.

În afară de funcţia de a reprezenta fiecare circumscripţie, Colegiul Electoral federal este un element al democraţiei reprezentative, fiind teoretic un filtru pentru blocarea anumitor situaţii “nedemocratice”. De fapt, în momentul creării Colegiului Electoral, autorii Constituţiei SUA l-au dorit a fi un instrument calificat pentru desemnarea preşedintelui naţiunii. Teoretic, Colegiul Electoral poate bloca învestirea unui candidat popular dar care ar reprezenta un pericol pentru naţiunea americană.

 

Cele mai citite

Transformă spațiul din garaj într-un loc accesibil – iată ce ușă de garaj de la Alexiana să alegi

Ușilor de garaj ar trebui să li se acorde mult mai multă atenție. Acestea au capacitatea de a menține un nivel de siguranță înalt...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă