23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialThe New York Times: Donald Trump este o ameninţare la adresa Constituției...

The New York Times: Donald Trump este o ameninţare la adresa Constituției americane. Declaraţiile sale slăbesc instituţiile democratice

Preşedintele american ales Donald J.Trump nu cunoaşte Constituţia, iar comportamentul său reprezintă o ameninţare la adresa legii fundamentale a SUA, consideră experţii citaţi de The New York Times.

Donald J.Trump s-a întâlnit cu parlamentarii republicani, la 7 iulie, pentru a-i atrage de partea lui atunci când se presupunea că el va fi nominalizat să reprezinte partidul în alegerile prezidențiale. O senatoare l-a întrebat ce planuri are pentru a proteja Articolul 1 al Constituției, care atribuie Congresului întreaga putere legislativă federală. Trump a întrerupt-o și și-a declarat angajamentul față de întreaga Constituție, chiar și față de unele părți care nu există, cum ar fi ”Articolul XII”. Audiența a fost șocată de faptul că lui Donald Trump îi lipseau cunoștințele elementare despre Constituție, a povestit pentru The New York Times un șef al securității din Congres.

Această îngrijorare există și astăzi, iar afirmațiile de atunci sugerează că pe președintele ales nu-l interesează Constituția. Mai mult, retorica din campania sa electorală arată clar că are tendințe autoritare.

A pus sub semnul întrebării independența justiției, a amenințat libertatea presei, a cerut anularea dreptului la protecție egală al musulmanilor, a promis folosirea torturii și a atacat americanii în funcție de gen, rasă și religie. De asemenea, a subminat normele democratice, inclusiv dezbaterile pașnice și tranziția la putere, angajamentul față de adevăr, libertate față de intervențiile externe și abținerea de la folosirea puterii executive pentru a obține foloase politice.

Sunt foarte puține semne că ceva s-ar fi schimbat după ce a fost ales. Săptămâna trecută, Donald Trump a comentat pe Twitter că arderea steagului ar trebui pedepsită cu închisoarea și ridicarea cetățeniei.

Tot recent, președintele ales și-a umflat performanța electorală, susținând, fără dovezi, că a ”câștigat votul popular dacă se scad milioanele de oameni care au votat ilegal”. Acest tip de reacție nu este ceva nou. Dictatorii exagerează adesea gradul lor de popularitate pentru a crește percepția asupra legitimității lor. Dar obiectivul mai profund al acestor afirmații este slăbirea instituțiilor democratice și reducerea puterii lor. Erodarea încrederii în vot și alegeri le dă acestor lideri autoritari mai multă putere.

Ofițerul CIA cu care au discutat jurnaliștii de la New York Times, spune că a mai văzut prin lume lideri autoritari folosind aceste tactici. Apetitul lor profund pentru puterea absolută le hrănește intoleranța față de orice opoziție – a oamenilor, a organizațiilor, a legii, a normelor culturale sau a principiilor. Pentru un desport, toate aceste metode de control al puterii trebuie ignorate, subminate sau distruse pentru ca el să fie unicul care contează.

Donald Trump a spus că preferă să fie imprevizibil pentru că asta-i sporește puterea. În interviul acordat recent publicației The New York Times, a dat puţin înapoi de la unele dintre promisiunile mai dure, cum ar fi introducerea torturii sau urmărirea penală a lui Hillary Clinton. Aceste propuneri schimbătoare şi provocatoare sunt parte a unei strategii, care are rolul de a-i creşte în primul rând importanţa şi de a-l plasa deasupra normelor democraţiei şi chiar deasupra Constituţiei.

În SUA, puterea este împărţită, verificată şi echilibrată tocmai pentru a contracara orice lider cu tendinţe dictatoriale. Dar acum Donald Trump slăbeşte, prin declaraţiile sale, instituţiile democratice şi există riscul ca populaţia să se obişnuiască cu ideea că noul preşedinte ales este autoritatea supremă. Atunci oamenii vor acorda mai puţină importanţă legilor, normelor şi principiilor care susţin sistemul american de guvernare şi care protejează drepturile tuturor cetăţenilor.

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă