11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialDonald Trump: Iepure sau contracandidat de temut pentru Obama?

Donald Trump: Iepure sau contracandidat de temut pentru Obama?

Fie că va candida sau nu la preşedinţia Statelor Unite, Donald Trump se bucură în această perioadă, prin atacurile repetate şi foarte dure la adresa lui Barack Obama, de ceea ce îşi doreşte cel mai mult: atenţia tuturor.

Mai mult decât orice, Donald Trump vrea ca oamenii să ştie un singur lucru: că este foarte bogat. “Atentie, ştirea este că sunt mai bogat decât îşi poate imagina cineva”, declară Trump de câte ori are ocazia. “Valorez mai mult de 7 miliarde de dolari, cu sute de milioane de dolari cash, după ce am plătit ipoteci şi mi-am cumpărat avioane”, continuă miliardarul american, citat de Business Week.

Dar, dacă faptul că Trump este un om foarte bogat este unul indubitabil, se ridică un mare semn de întrebare despre eventuala candidatură a miliardarului la preşedinţia SUA: este miliardarul doar un iepure (n.red. termen folosit în atletism pentru acei sportivi al căror scop nu este câştigarea cursei, ci să imprime în anumite momente un ritm foarte ridicat) folosit de republicani pentru a-i “şifona” imaginea lui Obama sau un contracandidat care merită luat în seamă?

Donald Trump s-a chinuit ani de zile să îşi convingă compatriotii şi partenerii de afaceri că are mult mai mulţi bani decât o arată analizele economice. Îşi doreşte că cei care au dubii sau îi critică abilitatea de a fi într-o zi preşedinte SUA să ştie că, dacă va ajunge la Casă Albă, va lovi puternic în China şi Arabia Saudită şi ar repune pe picioare piaţa muncii din Statele Unite.

Câţiva observatori – de la consultantul Frank Luntz până la prietenul de o viaţă al lui Trump, Larry King – sunt totuşi de părere că mogulul imoibiliarelor nu va candida niciodată pentru preşedinţia SUA pentru că “pur şi simpul nu este pentru Donald” – potrivit lui King – sau pentru că va trebui să îşi facă publice returnările de impozite. Trump insistă totuşi că nu este aşa. “Nu mă deranjează să fac publice aceste cifre pentru că deţin o companie de succes care dispune de mult cash şi active foarte valoroase”, mai bravează miliardarul.

Până în prezent, Trump a vorbit deja cu cel puţin 5 strategi republicani pentru a face un plan de atac, printre care se număra şi Tony Fabrizio şi John Mclaughlin.

În plus, miliardarul si-a făcut o strategie de apariţii publice în state cheie din SUA precum New Hampshire, Nevada, Carolina de Sud şi Iowa. “Este un produs cunoscut. Trebuie să ne gândim dincolo de persoană, la brand-ul său”, spune consultantul republican Kellyanne Conway. “Pare capabil să spună şi să facă lucruri pe care nimeni altcineva nu poate”, mai adaugă consulantul.

Certificatul de naştere a lui Obama – un eşec al lui Trump

Dezbaterea asupra locului naşterii lui Obama a fost o adevărată preocupare mediatică. Dar vârful de lance al dubiilor era, de ceva timp, Donald Trump.

Astfel, Casa Albă a decis să prezinte o copie detaliată a certificatului de naştere al preşedintelui emis în Hawaii, după ce a obţinut o derogare specială să îl facă public.

În stilu-i caracteristic, Trump a prezentat acest eveniment că pe o reuşită personală. “Mă bucur foarte mult că am reuşit să clarificăm această dilema. Asta demonstrează că eu pot face lucrurile mai bine decât oricine altcineva”, declară Trump.

Uciderea lui bin Laden, îi readuce popularitate lui Obama

Popularitatea preşedintelui SUA, Barack Obama, a crescut după uciderea liderului al Qaida, Osama bin Laden.

Ziarul Washington Post a efectuat un sondaj de opinie, care arată că popularitatea lui Obama a crescut cu 9%, ajungând la 56 %, faţă de numai 47% cât era în luna aprilie.

Acest procent de popularitate este cel mai mare de care s-a bucurat preşedintele în sondaje din anul 2009 şi până acum.

Omul de afaceri Donald Trump a avut replică şi la acest succes se necontestat al lui Obama, cerându-i preşedintelui certificatul de deces al liderului terorist Osama bin Laden, pentru autentificare.

În plus, omul de afaceri a insistat să primească şi jumătate de kilogram din trupul lui bin Laden pentru testarea ADN-ului acestuia.

Donald Trump a analizat la rândul lui controversata fotografie în care se presupunea că este înfăţişat Osama bin Laden după ce a fost împuşcat în cap de trupele americane. Concluzia miliardarului a fost că fotografia este prelucrată şi că personajul din imagine nu seamănă cu liderul Al Qaida.

Întrebat de jurnalişti ce va face în cazul eşecului la alegerile prezidenţiale, Trump a glumit, spunând că ar putea încerca o carieră de criminalist specializat pe examinarea documentelor.

“A început să imi placă să examinez documente pentru a le proba autenticitatea”, a mai spus Trump.

Cât l-ar costa pe Trump candidatura?

Mogulul american al imobiliarelor, a declarat că este dispus să investească peste 600 de milioane de dolari pentru a candida la preşedinţia SUA.

“Partea frumoasă este că sunt foarte bogat! Deci, dacă am nevoie de 600 de milioane, pot să-i scot din buzunar. Este un avantaj imens în faţă altor candidati”, spune Trump.

Afaceristul a mai spus că îşi va începe planurile pentru candidatură până în luna iunie a acestui an.
Chiar dacă are banii necesari pentru a se lansă în cursa prezidenţială, însă ar putea avea probleme din cauza trecutului sau destul de agitat: trei căsătorii încheiate cu trei divorţuri răsunătoare şi extrem de costisitoare pentru el.

Cine este Donald Trump?

Cunoscutul investitor şi om de afaceri american Donald Trump face afacerile cu imobiliare prin intermediul Trump Organization, unde este preşedinte şi director executiv.

Nu este însă singurul business în care este implicat – Trump operează o serie de cazinouri şi hoteluri din întreagă lume prin Trump Entertainment Resorts, este gazda şi coproducător al emisiunii TV “The Apprentice”, lansată în februarie 2004 de NBC şi este de asemenea autorul mai multor cărţi de literatură motivaţională.

Afacerile în imobiliare le-a pornit influenţat de moştenirea din familie, Fred Trump, tatăl său, fiind un bogat investitor în real estate din New York. A început cu achiziţia şi renovarea Commodore Hotel, devenit Grand Hyatt şi a continuat cu numeroase proiecte, nu toate profitabile, fapt care explică problemele financiare cu care s-a confruntat în anii ’90.

În 2001, Trump finalizează Trump World Tower, un turn rezidenţial de 72 de etaje aflat vis-a-vis de sediul ONU şi începe construcţia Trump Place, un complex rezidenţial situat de-a lungul râului Hudson.

Donald Trump deţine în prezent câteva milioane de metri pătraţi de proprietăţi din Manhattan şi rămâne un pion important în industrua imobiliară americană, fiind unul dintre cei 500 cei mai bogaţi oameni din lume cu o avere estimată la două miliarde de dolari.

 

Cele mai citite

Persoanele fizice pot angaja și plăti legal personal pentru activitățile casnice

Ministerul Muncii anunță că platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice, care introduce un concept nou pe piața muncii, este funcțională și...

Mașinile cu motoare puternice sunt mai predispuse la accidente, conform studiilor – Grafic

Șoferii începători sunt sfătuiți, de obicei, să-și cumpere mașini ieftine cu motoare mici pentru a căpăta experiență de condus și pentru a evita accidentele....

Dan Podaru: După destrămarea coaliției PSD – PNL la nivel de Capitală, trebuie retras și candidatul pentru Primăria Sectorului 1

Destrămarea coaliției PSD – PNL pentru Primăria Capitalei ar trebui să atragă după sine și schimbarea candidatului pentru Primăria Sectorului 1 din partea celor...
Ultima oră
Pe aceeași temă