11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialDoi pentru FMI

Doi pentru FMI

Doi candidati sunt in cursa pentru sefia FMI, organism ce respira o atmosfera de campanie electorala din care nu lipsesc suspansul, contestarile si atacurile sub centura.

Pana acum o saptamana se parea ca nimic nu va tulbura traditia nescrisa potrivit careia europenii numesc directorul general al FMI, iar SUA aleg presedintele Bancii Mondiale. Tarile UE au inscris candidatura francezului Dominique Strauss-Kahn, ex-ministru al Finantelor si socialist pursange. Numai ca Rusia a facut o mutare-surpriza, desemnand un al doilea candidat, pe Josef Tosovsky, fost premier ceh si ex-guvernator al Bancii Centrale de la Praga.
sefia FMI a devenit o tinta incepand cu luna iunie, cand actualul director, Rodrigo Rato, a anuntat spre mirarea tuturor ca va demisiona in octombrie. Maine la miezul noptii expira termenul de depunere a candidaturilor, iar lupta intre cele doua tabere este deschisa.

Rusia a criticat dur pretentia UE de a-si impune candidatul, considerand-o "nedreapta fata de celelalte tari ale lumii, inclusiv fata de membrii G8". Mai mult, reprezentantul rus in boardul FMI a spus ca Strauss-Kahn nu are "abilitatile tehnice necesare" pentru functia de director al institutiei financiare. "FMI se confrunta cu o criza severa de legitimitate si (…) trebuie sa alegem cel mai bun candidat", a subliniat oficialul rus.
Moscova si-a gasit un aliat nesperat in campania impotriva lui Strauss-Kahn: reputatul ziar britanic Financial Times. Intr-un editorial vitriolant, FT l-a calificat pe Strauss-Kahn drept "un candidat slab". "FMI are nevoie de o persoana credibila din punct de vedere intelectual in fruntea sa. Insa nimeni nu poate sustine ca Strauss-Khan este candidatul cel mai potrivit, daca se iau in calcul experienta, inteligenta si formarea sa", estima FT.
Cei doi candidati vor fi audiati saptamana viitoare la Washington, alegerea finala apartinand Consiliului de administratie al fondului.

»Biografii "rosii"
In varsta de 58 de ani, Dominique Strauss-Kahn este un economist cunoscut, dar un politician care a gustat din cupa insuccesului in 2006, cand a fost invins categoric de Ségolène Royal in cursa pentru candidatura socialista la presedintia Frantei.
In 1999 a fost constrans sa demisioneze din postul de ministru al Finantelor, in urma scandalului MNEF, desi ulterior a fost absolvit de orice banuiala. Contracandidatul sau, Josef Tosovsky (57 de ani), a fost membru al partidului comunist ceh intre 1976 si 1989, fiind acuzat de ziarul Dnes ca a colaborat cu serviciile secrete comuniste ale Cehoslovaciei.
In prezent conduce putin cunoscutul Institut pentru Stabilitate Financiara din Basel, Elvetia.
Pana acum, SUA nu si-au exprimat preferinta pentru unul sau altul dintre candidati. Secretarul american al Trezoreriei, Henry Paulson, s-a aratat chiar incantat ca poate discuta cu doi candidati.

Cele mai citite
00:01:26

Trump se confruntă cu o audiere pentru sfidarea curții din cauza comentariilor despre martori

Donald Trump se confruntă marți cu o audiere pentru sfidarea curții în cadrul procesului său penal istoric, procurorii din New York insistând că fostul...

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...

Fotografie emoționantă cu legenda Alain Delon. Cum arată actorul în vârstă de 88 de ani

Pe Instagram, Anouchka Delon a împărtășit o poză cu tatăl ei, Alain Delon, și a menționat că a făcut acest lucru cu consimțământul acestuia....
Ultima oră
Pe aceeași temă