Dictatorul Assad și-a îmbrățișat salvatorul. Pe Putin. Războiul contra ISIS s-a terminat, războiul geostrategic continuă

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a primit pe Bashar al-Assad într-o vizită neanunțată, la Soci.

Share

Adina Mutar 0 comentarii

Actualizat: 21.11.2017 - 19:49

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a primit pe Bashar al-Assad într-o vizită neanunțată, la Soci.

Cei doi au anunțat că războiul împotriva ISIS aproape s-a încheiat și s-au felicitat reciproc pentru victorie, anunțând intrarea conflictului din Siria în etapa „soluționării politice”. A mai rămas de rezolvat revoluția poporului sirian împotriva clanului Assad.

Și președintele Iranului, Hassan Rohani, a declarat sfârșitul jihadiștilor ISIS în Irak și Siria, într-un discurs transmis în direct de televiziunea de stat iraniană. Comandantul Gardienilor Revoluției din Iran, generalul Qassem Soleimani, a anunțat și el încetarea existenței ISIS, într-un mesaj-raport către liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei. Membrii Gardienilor Revoluției au luptat în sprijinul dictatorului sirian Bashar al-Assad și al guvernului central de la Bagdad, în plus Teheranul sponsorizând și miliții șiite pentru a lupta în Siria și Irak. 

Libanul, pregătit de război cu Israelul

În aceeași zi în care se anunța încheierea războiului împotriva ISIS, motiv pentru care mai multe țări au fost prezente pe fronturile Orientului Mijlociu, generalul Joseph Aoun, comandantul armatei libaneze, a ordonat starea de alertă, pentru „a răspunde amenințărilor inamicului Israel”. Generalul Aoun a ordonat soldaților să fie vigilenți pentru implementarea Rezoluției ONU 1701, pentru a „păstra stabilitatea” la frontiera cu Israelul, rezoluție dată după războiul dintre Israel și gruparea libaneză teroristă Hezbollah, din 2006. Organizația Hezbollah, brațul armat, care a luptat în Siria sponsorizată de Teheran, în favoarea regimului dictatorului Bashar al-Assad, a fost desemnată la întrunirea de urgență a Ligii Arabe, de duminică, „grupare teroristă, folosită de Iran pentru a-și extinde puterea în țările arabe”. Liga s-a întrunit la cererea Arabiei Saudite, care încearcă să stăvilească expansiunea puterii șiite în zona majoritar sunnită, iar un război împotriva grupării libaneze ar implica și Israelul, care a bombardat de mai multe ori convoaie și depozite militare ale Hezbollah în Siria. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a transmis Rusiei că nu va permite staționarea de trupe iraniene și miliții Hezbollah la mai puțin de 40 kilometri de granițele sale, iar în Siria acest lucru nu a fost respectat. De aceea se așteaptă ca, odată eliminat motivul luptei împotriva ISIS, să înceapă un conflict armat geostrategic.

Assad vrea continuarea „ajutorului din afară”

Președintele rus, Vladimir Putin, s-a întâlnit cu omologul s[u Bashar al-Assad în stațiunea Soci, cu două zile înaintea unui summit tripartit Rusia-Iran--Turcia privind Siria. Liderul de la Kremlin vrea să impună o soluție „diplomatică” pentru Siria, în care dictatorul Bashar al-Assad, responsabil de moartea a peste un milion de sirieni revoluționari, inclusiv prin atacuri chimice, de dislocarea a nouă milioane de sirieni într-o vastă operațiune de epurare etnico-religioasă și de migrarea altor milioane de sirieni, să rămână la putere pe o perioadă de tranziție nedefinită. O asemenea „soluție” este refuzată din start de poporul sirian, majoritar sunnit, care în 2011 a început o revoluție împotriva clanului Assad, revoluție care ar fi fost victorioasă dacă Rusia și Iranul n-ar fi intervenit militar în favoarea lui Bashar al--Assad, iar țările democratice n-ar fi fost atât de nehotărâte în apărarea drepturilor popoarelor, angrenate fiind în propriile interese.

„Încă mai avem un drum lung de parcurs până vom obține o victorie completă asupra teroriștilor. Însă în ceea ce privește colaborarea noastră în lupta împotriva terorismului pe teritoriul Siriei, această operațiune militară se apropie, într--adevăr, de final”, i-a spus președintele rus omologului său sirian. Assad a insistat asupra nevoii „ajutorului din afară” în continuare. Altminteri ar fi nevoit s-o ia de la capăt. De la capătul revoluției, din 2011.  

O îmbrățișare ce echivalează cu îngroparea valorilor democrației

Citește totul despre:

Comentarii

loading...