Dezvăluire: Inventatorul bitcoin sau impostor?

Ani în șir, identitatea pseudonimului Satoshi Nalamoto, creatorul bitcoin, principala monedă numerică din lume, a rămas un mister chiar pentru cei mai buni criptografi.

Share

Gabriela Anghel 0 comentarii

Actualizat: 04.05.2016 - 20:29

Ani în șir, identitatea pseudonimului Satoshi Nalamoto, creatorul bitcoin, principala monedă numerică din lume, a rămas un mister chiar pentru cei mai buni criptografi.

Obosit de vânătoarea ziariştilor şi dornic să-şi ţină departe familia de circul mediatic, antreprenorul australian Craig Wright, 44 ani, a decis luni să dezvăluie că el este creatorul bitcoin, punând capăt misterului care a înconjurat moneda virtuală generată încontinuu de ordinatoare din lumea întreagă. Wright a convocat trei media pentru a-şi dovedi spusele, dar dubiile persistă şi cunoscătorii bitcoin rămân sceptici.

Moneda virtuală a apărut în 2009, într-un document semnat de un anume Satoshi Nakamoto. Funcţionarea este complexă şi strălucitoare şi permite tuturor internauţilor să cumpere şi să vândă – anonim – şi să verifice automat fiecare tranzacţie monetară, fără organism central care să controleze sistemul, prin intermediul algoritmilor şi procedeelor criptografice. Imediat a început vânarea geniului economiei care se ascunde în spatele acestei invenţii sub pseudonimul Satoshi Nakamoto.

După ani de speculaţii şi de mister, creatorul monedei numerice bitcoin şi-a dezvăluit identitatea pentru BBC, The Economist şi revista GQ – antreprenorul şi informaticianul australian Craig Wright. Afirmaţia sa potrivit căreia el este Nakamoto a atras imediat dezbateri furtunoase şi scepticii cer o dovadă tehnică. BBC a precizat că Wright a prezentat dovada tehnică arătând că are acces la cheile criptografice legate de aceleaşi blocuri de bitcoin ca şi Nakamoto, trimise altui criptograf pionier, Hal Finney (care a decedat apoi), în prima tranzacţie cu această monedă în 2009. Membrii eminenţi ai comunităţii bitcoin, inclusiv echipa sa de dezvoltare au confirmat spusele lui Wright.

În timp, media a prezentat mai mulţi candidaţi potenţiali la cearea bitcoin, iar în decembrie Wired şi Gizmodo l-au numit pe Wright ca probabil creator al bitcoin. Până de curând, australianul a fost directorul a peste o duzină de întreprinderi, unele implicate în moneda virtuală şi în iulie 2015 a vândut 12 dintre ele în timp de o săptămână.  

Citește totul despre:

Comentarii