Emmanuel Macron a anunțat numele celui care va conduce Guvernul Franței. Reacția premierului desemnat

Edouard Philippe, actualul primar al orașului Le Havre și deputat din aripa moderată a partidului conservator Republicanii, a fost desemnat, luni, de președintele francez Emmanuel Macron în funcția de premier al Franței.

Share

Roxana Petre 0 comentarii

Actualizat: 15.05.2017 - 23:52

UPDATE: Edouard Philippe s-a declarat „onorat", după ce Emmanuel Macron l-a desemnat premier al Franței, potrivit site-ul cotidianului Le Figaro, citat de Mediafax.

„Am avut ocazia de a participa la un dineu cu preşedintele Republicii şi m-a anunţat că mă va numi prim-ministru. Sunt onorat. Am reflectat ceva timp, nu este o decizie pe care să o fi putut lua imediat", a afirmat Edouard Philippe.

Întrebat despre doctrina sa politică, noul premier al Franţei a precizat: „Mă simt un politician de dreapta pentru că sunt extrem de ataşat de libertatea economică, libertatea de gândire şi de exprimare".


Edouard Philippe, actualul primar al orașului Le Havre și deputat din aripa moderată a partidului conservator Republicanii, a fost desemnat, luni, de președintele francez Emmanuel Macron în funcția de premier al Franței, informează agențiile de presă internaționale, citate de Agerpres.

Anunțul a fost făcut, luni, de secretarul general al președinției, Alexis Kohler.

Edouard Philippe, în vârstă de 46 de ani, ex-secretar general al Uniunii pentru o Mișcare Populară (UMP, redenumit Republicanii), a fost unul din stâlpii echipei de campanie a fostului premier Alain Juppé în alegerile primare ale dreptei franceze. Potrivit sursei citate, alegerea sa de către Macron reflectă voința afișată de tânărul președinte centrist proeuropean de a atrage o parte a dreptei pentru a obține o majoritate în Adunarea Națională în urma alegerilor legislative de pe 11 și 18 iunie, condiție esențială pentru reformele sale liberale și sociale

Aceasta este pentru prima dată în istoria politică modernă a Franței când un președinte numește un prim-ministru din afara propriei tabere fără a fi fost constrâns de o înfrângere în alegeri parlamentare.

Philippe și-a început activitatea politică în studenție, ca militant socialist afiliat fostului premier Michel Rocard, înainte de a se alătura dreptei. El a urmat Școala Națională de Administrație (ENA), o instituție de elită, asemenea lui Emmanuel Macron, iar eroul său politic este Rocard, un alt punct în comun cu noul președinte. 

Edouard Philippe a lucrat între 2007 și 2010 ca director de afaceri publice pentru grupul nuclear Areva, în 2012 a devenit membru al parlamentului, iar în 2014 primar al orașului Le Havre.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...
Loading...
loading...