11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDe la moarte la naștere, dispariția lui Putin a devenit legendă

De la moarte la naștere, dispariția lui Putin a devenit legendă

Dacă luni Vladimir Putin apare public pentru o întâlnire anunțată cu președintele Kîrgîzstanului la Sankt Petersburg, atunci toate zvonurile lansate public în ultima săptămână vor fi infirmate, iar aura de erou mitic a președintelui rus va deveni mai strălucitoare într-o țară care realizează că soarta ei depinde de cea a unui singur om.

Dacă nu apare public nici luni, atunci întrebarea care agită Moscova de o săptămână – „Unde este Putin?“ – va deveni urgentă pentru întreaga lume.

Citește și: Putin, adjectiv. Cum să construiești un erou

Ce se știe cu siguranță este că ultima sa apariție publică a fost pe 5 martie, când a participat la o conferință de presă împreună cu prim-ministrul italian, Matteo Renzi. De atunci, nu l-a mai văzut nimeni. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, apare în mod regulat pentru a da asigurări că Putin este mai bine ca niciodată, că este sănătos și are o strângere de mână suficient de puternică încât să zdrobească brațul oricui – o frază împrumutată de la Boris Elțîn –, dar de apărut, Putin nu a apărut.

Citește și: Care este reacția Kremlinului cu privire la informația că Putin ar avea o fetiță cu Alina Kabaeva

În schimb, a amânat în ultima clipă o vizită în Kazahstan, a amânat ceremonia de semnare a unui tratat cu liderii separatiști ai Osetiei de Sud, care au fost informați că n-are rost să mai facă drumul la Moscova, dar mai ales, așa cum subliniază The New York Times, a lipsit de la reuniunea la vârf anuală a FSB, singura acțiune de la care observatorii politicii moscovite spun că Putin n-ar fi lipsit pentru că FSB este esențial pentru modul în care Putin conduce Rusia.

După aceea au explodat zvonurile. Moscova este în acest moment afectată de o epidemie violentă de gripă și primul și cel mai benign dintre zvonuri a fost că Putin a fost doborât la pat. Ideea unui Putin aflat în suferință și primind îngrijiri medicale ca un muritor de rând nu cadrează cu imaginea președintelui viril în stare să doboare pe oricine, astfel că Peskov a infirmat rapid acest zvon, declarând că Putin e mai sănătos ca niciodată și lucrează la propășirea Rusiei.

Pentru a da credibilitate acestor declarații, Kremlinul a postat o fotografie în care Putin se întâlnește cu guvernatorul regiunii Karelia, datată 11 martie, și o alta, datată 8 martie, în care ar fi primit o delegație de femei. Vineri, televiziunile rusești au difuzat toată ziua imagini cu o întâlnire între Putin și președintele Curții Supreme, cu care ar fi discutat un pachet de reforme în justiție.

Citește și: Vladimir Putin a căzut la pat

Impresia de continuitate la cârma țării a fost însă spulberată de cotidianul RBC, care a scris că întâlnirea cu guvernatorul Kareliei a avut loc, de fapt, pe 4 martie, nu pe 11, iar cea de Ziua Femeii s-a petrecut cu două zile mai devreme, pe 6 martie. În plus, nici măcar Kremlinul nu a precizat când a avut loc întâlnirea cu președintele Curții Supreme.

Dacă nu există continuitate, înseamnă că ceva serios s-a întâmplat, astfel că nu a trecut multă vreme până când a fost lansat zvonul că Putin a fost victima unei lovituri de stat susținute de Biserica Ortodoxă și se află sub arest între zidurile Kremlinului. Faptul că un om precum Andrei Ilarionov, fost consilier al lui Putin, a lăsat să se înțeleagă că așa ar sta de fapt lucrurile a dat și mai multă greutate acestei versiuni, mai ales că ea vine pe fondul unor tensiuni cât se poate de reale în sânul cercului de putere din jurul lui Putin. În afara faptului că războiul din Ucraina a creat nemulțumire în rândurile celor care și-au văzut interesele amenințate de sancțiunile occidentale, un factor care a declanșat revolta în interiorul Kremlinului a fost asasinarea lui Boris Nemțov.

Citește și: Putin ameninţă şi provoacă Europa

Potrivit Radio Europa Liberă, una din regulile nescrise – singurele care funcționează la vârful puterii de la Moscova – este că viața politicienilor, fie ei și din opoziție, nu este amenințată și nimeni nu este asasinat. Faptul că regula ar fi fost încălcată, se pare, de liderul cecen, Ramzan Kadîrov, cu sau fără știința lui Putin, a fost considerat un pas prea departe de către armata de ofițeri FSB/KGB a lui Putin, aceștia simțindu-se amenințați de ascensiunea lui Kadîrov.

În fine, cel mai radical dintre zvonurile apărute în ultima săptămână este că Putin ar fi pur și simplu mort, „știre” care a devenit extrem de populară pe rețelele de socializare, mai ales în Ucraina, unde entuziasmul pentru această versiune este de înțeles, chiar dacă nu există informații care să o susțină.

Cumva însă, dispariția lui Putin pare să marcheze cele mai importante momente ale vieții pentru că vineri, în mijlocul zvonurilor despre moartea președintelui rus, a apărut o știre mult mai luminoasă. Tabloidul elvețian Blick a scris că Putin s-a aflat săptămâna trecută la Lugano, unde amanta sa, fosta gimnastă Alina Kabaeva, mai tânără cu 30 de ani decât Putin, ar fi născut o fetiță la o clinică din apropiere, unde ar fi născut și fiica bunului prieten al lui Putin Silvio Berlusconi.

Citește și: Ochiul lui Putin fixează Moldova

Încercările presei elvețiene de a obține mai multe informații nu au mers prea departe, dar un lucru pe care l-au aflat este că Alina Kabaeva ar fi fost internată pentru câteva zile la clinica Sant’ Anna, dar în urmă cu o săptămână sau două. Dacă lui Putin i s-a născut o fetiță, cum scrie Blick, atunci cel mai probabil s-a născut în lipsa sa. Ceea ce, în loc să clarifice ceva despre soarta lui Putin din ultimele zece zile, nu face decât să adâncească misterul.

Iar asta ar putea să fie exact ceea ce își dorește Putin. Să arate lumii întregi că este persoana indispensabilă pentru guvernarea de la Moscova și că în absența lui Rusia și omenirea ar fi pândite de tot felul de pericole nenumite.  

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă