13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialDe ce spune premierul bulgar că Sofia a depășit Bucureștiul: Miniștrii lor...

De ce spune premierul bulgar că Sofia a depășit Bucureștiul: Miniștrii lor fură și sunt prinși, președintele lor cere azil în Moldova

Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat, într-un interviu acordat postului de televiziune Nova TV, că Bulgaria a depăşit România din toate punctele de vedere, în urmă cu mult timp, relatează News.ro

De asemenea, întrebat în ce fel a depăşit Bulgaria România în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei, premierul a răspuns: “Miniştrii lor fură şi, în cele din urmă, sunt prinşi şi condamnaţi la închisoare, în timp ce preşedintele lor cere azil în Republica Moldova. Eu nu am văzut bulgari care să fugă în România”.

Mai mult, Borisov consideră că în ţara sa niciun politician nu a fost condamnat la închisoare pentru că niciun politician nu este corupt.

“Consider prevenţia cel mai important lucru.  Ştiu că eu fac tot ce îmi stă în putere pentru a nu-i lăsa să fure, iar ei ştiu că pe oricine prind, pleacă imediat”, a adăugat şeful Guvernului.

Totodată, șeful Guvernului de la Sofia a subliniat că mai multe companii româneşti fac afaceri în Bulgaria pentru că este un loc mai bun în care să îşi desfăşoare activitatea, în condiţiile în care ţara este mai stabilă şi mai predictibilă decât România.

Potrivit lui Borisov, Bulgaria a primit un raport negativ din partea Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pentru că fostul premier Plamen Oreşarski, care a condus ţara timp de un an şi jumătate, nu s-a descurcat bine.

“Ne bucurăm de susţinerea deplină a Bruxelles-ului, a tuturor colegilor noştri de acolo, pentru tot ce am făcut în ultima lună şi jumătate şi toată lumea a spus ‘Boiko al nostru s-a întors’”, a comentat Borisov.

Consiliul European a aprobat săptămâna trecută cele mai recente rapoarte MCV pentru România şi Bulgaria, date publicităţii în luna ianuarie. În concluziile date publicităţii la finalul reuniunii, Consiliului “recunoaşte paşii încurajatori făcuţi (de Bulgaria – n.r.) pentru a reactiva procesul de reformă”, dar cere accelerarea ritmului de implementare.

“Evaluarea de ansamblu a Comisiei reiterează un număr de probleme care trebuie rezolvate. Bulgaria ar trebui să îşi concentreze eforturile pe eliminarea controversei privind influenţa politică asupra sistemului judiciar (…), precum şi asupra implementării eficiente a deciziilor justiţiei”, au amintit miniştrii afacerilor europene.  

Consiliul Afaceri Generale cere Sofiei să implementeze o reformă a sistemului judiciar şi să modernizeze legislaţia, în special prin adoptarea unui nou pachet legislativ anticorupţie.

O altă recomandare se referă la “înfiinţarea rapidă a unei autorităţi anticorupţie finanţate adecvat, unificate şi cu un mandat solid, independent”.

Cele mai citite

Schimbări importante în noul update Apple. iOS 18 va redefini experiența utilizatorilor

Cu lansarea iminentă a iOS 18, Apple se pregătește să redefinească complet experiența utilizatorilor iPhone, oferindu-le o libertate neegalată în personalizarea ecranului de pornire....

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023

Poşta Română a obţinut un profit de 12 milioane de lei în 2023, iar cifra de afaceri a ajuns la 1,6 miliarde de lei,...

Ciolacu vede în capela de la Parlament un simbol al angajamentului nostru față de valorile naționale

Capela ortodoxă din Parlament nu este doar un loc de liniște și refugiu în fața provocărilor și tensiunilor zilnice, ci și un simbol al...
Ultima oră
Pe aceeași temă