10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce a pierdut Orban biletul pentru Luxemburg

De ce a pierdut Orban biletul pentru Luxemburg

Eşecul lui Orban în faţa Comisiei pentru control bugetar din Parlamentul European a fost decontat politic la Bucureşti: PSD acuză PDL că eurodeputaţii  săi au votat împotrivă. PDL susţine că tehnocratul nu era pregătit pentru  post.

După aflarea veştii că Orban a primit aviz negativ, PSD a susţinut, într-un comunicat, că delegaţia PDL  din Parlamentul European a mobilizat Partidul Popular European pentru a vota împotriva alegerii lui Leondard Orban ca reprezentant al României la Curtea Europeană de Audit. „Este inadmisibil ca un om cu experienţa şi profesionalismul care îl caracterizează pe Leonard Orban să fie împiedicat să ocupe acest post în numele României. (…) Europarlamentarii PDL au obligaţia să vină acum în faţa românilor şi să explice de ce au ales să saboteze alegerea unui compatriot, a unui foarte bun specialist, care a dovedit cu nenumărate ocazii că nu este sclavul intereselor politice, în cadrul unei instituţii importante a UE”, a declarat PSD.

Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu declarase pentru Mediafax că Guvernul încalcă Tratatul de funcţionare a UE prin avansarea propunerii ca Orban să ocupe funcţia de membru al Curţii Europene de Audit, întrucât acesta nu are pregătirea profesională necesară unui asemenea post. „Propunerea avansată de Guvernul Ponta pentru ocuparea funcţiei de membru al Curţii Europene de Audit, mai exact cea a domnului Leonard Orban, va deschide o nouă pagină în încălcarea legislaţiei comunitare de către România, de data aceasta a Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene”, a spus  Bodu.

Europarlamentarul arată că articolul 286, alineatul 1, din prima parte a Tratatului, prevede că „membrii Curţii sunt aleşi dintre personalităţile care fac parte ori au făcut parte, în statul lor, din instituţiile de control financiar extern sau care au o calificare deosebită pentru această funcţie”.

Propunerea lui Leonard Orban a fost avansată de premierul Victor Ponta şi a fost acceptată de ministrul Afacerilor Europene încă din vară. Orban ar fi urmat să îl înlocuiască pe judecătorul Ovidiu Ispir.

Respingerea candidaturii lui Leonard Orban pentru postul de la Curtea Europeană de Audit evidenţiază atitudinile “controversate privind Guvernul României şi faţă de corupţia” din această ţară, conform Institutului European Voice. 

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă