Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Danemarca incearca sa dezamorseze criza

Publicatiile scandinave, cotidianul danez Jyllands-Posten si revista crestina norvegiana Magazinet, care au publicat 12 caricaturi intitulate "Fetele lui Mahomed", in conditiile in care orice reprezentare a profetului este interzisa de catre ...

Share

Rl online 0 comentarii

01.02.2005 - 00:00
Publicatiile scandinave, cotidianul danez Jyllands-Posten si revista crestina norvegiana Magazinet, care au publicat 12 caricaturi intitulate "Fetele lui Mahomed", in conditiile in care orice reprezentare a profetului este interzisa de catre religia musulmana, generand un scandal-monstru la nivel diplomatic si al populatiei musulmane, si-au cerut ieri scuze tarilor musulmane, in incercarea de a aplana conflictul, informeaza AFP.
"Aceste desene nu incalcau legislatia daneza, dar cu siguranta au ofensat foarte multi musulmani si, de aceea, ne cerem scuze", a declarat redactorul-sef al cotidianului Jyllands-Posten, Carsten Juste, intr-o scrisoare trimisa presei iordaniene. Iar redactorul-sef al revistei Magazinet, Vebjoern Selbekk, a scris pe site-ul publicatiei ca "regreta daca desenele i-au ofensat pe musulmani".
Premierul danez, Anders Fogh Rasmussen, a salutat decizia cotidianului Jyllands-Posten de a-si cere oficial scuze, spunand ca "ma bucura foarte mult faptul ca publicatia a facut un pas foarte important", si si-a exprimat speranta ca gestul va contribui la solutionarea crizei determinate de caricaturi. De asemenea, Rasmussen a adaugat ca "este normal ca intr-o tara in care presa este libera si independenta solutia crizei sa vina in primul rand din presa, deoarece nu Guvernul este cel care conduce ziarele".
Pe de alta parte, scuzele ziarului danez intervin dupa o noua zi de proteste stradale in tarile musulmane, in special in teritoriile palestiniene, unde drapelul Danemarcei a fost ars, iar lucratorii scandinavi amenintati cu moartea. Mai mult, produsele daneze au devenit tinta unor boicoturi ale consumatorilor din Arabia Saudita, Kuweit si Emiratele Arabe Unite. Iar divergentele la nivel diplomatic par sa ia amploare. Ambasadorul saudit la Copenhaga a fost rechemat, de exemplu, si reprezentanta diplomatica daneza din Libia a fost inchisa, in semn de protest.
Scandalul caricaturilor a izbucnit pe 30 septembrie 2005, dupa ce Jyllands-Posten a publicat cele 12 caricaturi ale lui Mahomed. Si a fost reamorsat pe 10 ianuarie 2006, cand revista Magazinet a preluat aceleasi ilustratii.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...